tulajdonnév -val, -vel raggal

2006. 02. 20.

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Debrecenben megjelenik egy reklámújság, amelynek Tipp Újság a neve. Ennek a névnek természetesen van egy logója,ezért ennek felhasználásával hirdeti saját nyereményjátékait is, az alábbi módon:

NYERJEN BELÉPŐJEGYET A Tipp-el
Nyerd meg a család vasárnapi tortáját a Tipp-el!
NYERJEN MOZIJEGYET A Tipp-el!

(A Tipp szó minden esetben a piros logóval látható)

Ez a verzió engem egy hajdan gyakori, de ma is előforduló hibára emlékeztet: cm-el, Ft-al, stb.

Mivel már írtam levelet a főszerkesztőnek, hogy szerintem úgy lenne helyes, hogy Tipp-pel, azt a választ kaptam a Helyesírási Szabályzat 163/c pontjára utalva, hogy a személynevek esetében a keresztneveknél ez a szabályos, mármint hogy nem írunk egymás után három azonos magánhangzót. Mivel szerintem ez egy tulajdonnév, ráadásul kötőjellel csatolják hozzá a -vel toldalékot, semmi akadálya nem lenne annak, hogy az általam helyesnek tartott módon írják le. Még azt sem tartom ez esetben helyesnek, ha logó nélkül írnák úgy, hogy Tippel, mert tulajdonnév, ha nem is családnév, de ezt a verziót még el tudnám fogadni.

A címek toldalékolásában megengedett a közvetlen egybeírás és a kötőjelezés is, de mivel olyan tulajdonnévről van szó, amelynek írásmódja akár egyedi is lehet (nem közismert és egységes, mint mondjuk egy keresztnévé), ezért a hosszú mgh.-ra végződőekhez mindenképp kötőjellel kell kapcsolni a teljesen hasonuló toldalékot. Tehát: Tipp-pel. Analóg példát egyébként az Osiris kiadónál 2004-ben megjelent Helyesírás c. kézikönyv 223. o.-án talál a márkanevek között.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra