stb., idézés

2006. 05. 05.

A „stb.” használata (mind a négy esetre szeretnék tanácsot kérni)

1. „Vettem lisztet, vettem tejet, vettem cukrot stb. stb. stb.”
Az MHSz szerint nem kell vessző elé, mert az „és a többi” elé sem kell. Ha azonban többször szerepel egymás után, akkor kell vessző? Ha kell vesző, akkor mindegyik „stb.” elé kell, vagy az első elé nem kell?

2. „Vettem lisztet. Vettem tejet. Vettem cukrot. Stb. Stb. Stb.”
Itt a „stb.” mindegyik esetben külön mondat, tehát, gondolom, így helyes. Vagy esetleg a „stb.”-ket egy mondatba lehetne írni? Akkor csak annyi lenne a különbség, hogy a 2. és 3. „stb.”-t kisbetűvel írnám.

3. Azt mondta: „Vettem lisztet. Vettem tejet. Vettem cukrot.” Stb. Stb. Stb.
Ennél a a „stb.”-ket nem az idézett személy mondja, hanem az idéző. Ebben az esetben, gondolom, mindegyiket lehetne külön mondatként írni.

4. Azt mondta, hogy „vettem lisztet. Vettem tejet. Vettem cukrot. Stb. Stb. Stb.”
Ennél az érdekelne, hogy ha szervesen bele van szőve a beszédbe az idézet, de több mondatot idézünk, akkor kisbetűvel kell-e kezdeni az első mondatot. Nem találtam erre utalást a helyesírási szabályzatokban (MHSz, Osiris), de valójában erre nem is nagyon térnek ki. Ismerőseimmel vitáztunk azon, hogy mit nevezhetünk a mondatba szervesen beleszőtt idézetnek. Ha beszélt szövegben hangzik el a 4. sz. példában írt mondat, akkor a „hogy”-ot nem lehet elhagyni, tehát nem biztos, hogy kell kettőspont az idézet elé. De ettől szervesen beleszőtt idézetnek számít?
Helyes-e, ha pl. a „hogy” után nincs kettőspont, mégis nagybetűvel kezdődik az első idézett mondat? Ennek lenne értelme. Ez kicsit arra emlékeztet, amikor egy összetett mondatban kettőspont után nagybetűvel kezdünk, ha több mondatra vonatkozik a kettőspont.

A stb. írásával A magyar helyesírási szabályai több helyen is foglalkozik.
Az Ön 1. példája tagmondatok közötti írásjelhasználat a mérvadó (243.), a tagmondathatárokat vesszővel jelöljük. Tehát az első stb. előtt is.

Vettem lisztet, vettem tejet, vettem cukrot, stb., stb., stb.
Vettem lisztet, tejet, cukrot stb. stb. stb.
Ha felsorolás (azonos mondatrészek) van a mondatban, akkor vessző nélkül írjuk (247.)

2-3. Az mindegy, hogy ki mondja a stb.-ket a példáiban. Ha önálló mondatnak tekinti, akkor a Stb. Stb. Stb. írásmód helyénvaló; ha felsorolásként, akkor az előző pontban leírtak szerint illesztjük a szövegbe.

4. A példamondata a kapcsolt egyenes beszéd példája (257.), és akár beszédben, akár írásban előfordulhat a hogy kötőszó nélkül is. (Osiris, 339. o.) Idézőjel sem szükséges ilyenkor (pl. Osiris, 321. o.)
Az idéző mondatból a hogy elhagyását kettősponttal is jelölhetjük. Javaslom, tanulmányozzák az Osiris 321. o. példáit is.

A szövegbe szervesen illeszkedő idézet másnak a szavait szó szerint idézi, és grammatikailag beépíti a mondatba. Pl.: (Osiris, 339. o.) A szerző állítása szerint Ráskay Lea mindemellett sok hibával másol.
Kérdésének másik része a több mondat idézésére vonatkozik. Az új mondat nagybetűvel kezdődik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra