jelen idő, múlt idő

2006. 05. 15.

Az alábbi kérdésben szeretném a véleményüket kérni. Az idézett mondat (főleg a „2 évvel ezelőtt”-tel kezdődő része) helyes-e nyelvtanilag, és miképpen értelmezhető?

„2004-ben lehetőséget kaptam, hogy ebben a kerületben is belelássak, és tevékenyen részt is vegyek az ÉVVK-ban, így 2 évvel ezelőtt két vezetőképzőt láthatom egyszerre, ami rengeteg tapasztalat gyűjtését jelenti.”

Szerintem ugyanis nem helyes, viszont kétféle jelentéstartalommal tehető azzá. Az egyik szerint két évvel ezelőtt két vezetőképzőt látott az illető, de az azóta eltelt időben már nem (erre utal a mondat eleje), a másik szerint pedig 2 éve először, és azóta is két vezetőképzőt lát (erre a „jelenti” jelen idejű formájából lehet következtetni).

A két különböző jelentéstartalomnak megfelelően hogy lehetne megfogalmazni a mondatot? Én az alábbiakra gondolok:

„2 évvel ezelőtt két vezetőképzőt láthattam egyszerre, ami rengeteg tapasztalat gyűjtését jelentette.”

„2 évvel ezelőtt óta két vezetőképzőt láthatok egyszerre, ami rengeteg tapasztalat gyűjtését jelenti.”

Ha a múltra vonatkozik a megállapítás, akkor a „2 évvel ezelőtt két vezetőképzőt láthattam egyszerre, ami rengeteg tapasztalat gyűjtését jelentette.” a helyes (a láthatom jelen idejű ige egyáltalán nem fogadható el).
Ha most is érvényben van a megállapítás, a mondatot célszerűbb így megfogalmazni: „Már második éve két vezetőképzőt láthatok egyszerre, ami rengeteg tapasztalat gyűjtését jelenti.”
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra