A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport könyvbemutatója

2006. 06. 15. nincs hozzászólás 2006. jún. 15. 16:00 Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport 2000. május 24-én alakult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán Balázs Géza, Bódi Zoltán, Minya Károly és Zimányi Árpád részvételével.

Beszámoló a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport hatéves születésnapjáról

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport 2000. május 24-én alakult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán Balázs Géza, Bódi Zoltán, Minya Károly és Zimányi Árpád részvételével. Még ugyanabban az évben a Magyar Tudományos Akadémián is bemutatkozott a kutatócsoport a Mit tehetünk a magyar nyelv korszerűsítéséért? konferencián. Az ötéves születésnapot pedig ugyancsak az Akadémián, a Képes Teremben ünnepelte a csoport 2005. június 16-án. Erre a napra jelentette meg az Akadémiai Kiadó a Jelentés a magyar nyelvrűl (2000-2005.) című kötetet. Ekkor határozták el a csoport tagjai, hogy évente egyszer az Akadémián adnak számot munkájukról. ͍gy 2006. június 16-án könyvismertetés, előadás és kötetetlen társasági élet keretében ünnepelték a hatodik születésnapot.


Hatalomról – interdiszciplinárisan.


Elsőként a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke, valamint a SZAB szervezésében 2004-ben Szegeden tartott Hatalom című interdiszciplináris konferencia anyagát kibővítve megjelent kötetet mutatta be Almási Miklós. Hangsúlyozta, hogy a nyelvészek a többi társadalomtudósnál érzékenyebben reagáltak a hatalom kérdéseire. Természetesen a kötetben megtalálhatók a konferencia előadásai (Szabó Miklós – jog, Mihály Péter – gazdaság, Ormos Mária – történelem, Cságoly Ferenc – építészet, Kapitány Ágnes, Kapitány Gábor – szemiotika, antropológia, Csányi Vilmos – etológia, Hann Ferenc – művészet, Balázs Géza – nyelvészet) kiegészítve Banczerowski Janusz, Gúti Erika, Szépe György, Gaál Zsuzsanna, Tóth Szergej és Vass László tanulmányával.
Sem a konferenciát, sem a könyvbemutatót nem tisztelték meg a hatalom képviselői, a sajtó azonban érdeklődött. A konferencia sajtóvisszhangjából válogatás található a kötetben. A könyvbemutatóról a Magyar Rádió beszámolót készített. A Tóth Szergej szerkesztette kötet a Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában jelent meg.


Informatikáról – interdiszciplinárisan


Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport 2002-ben a Magyar Szemiotikai Társasággal és az ELTE-vel közösen Az internetkorszak kommunikációja címmel interdiszciplináris előadássorozatot szervezett. Az előadások anyaga 2005-ben megjelent a Gondolat Könyvkiadónál. A kötet bemutatójára most került sor. Balázs Géza és Bódi Zoltán szerkesztő szavai után Z. Karvalics László, az előadássorozat egyik előadója, a kötet tanulmányírója, a BME GTK Információ- és Tudásmenedzsment Tanszék vezetője időszerű informatikai kérdésekről szólt. Megemlítette az "interkonnektivitás" fogalmát, amely nyelvészeti kutatásokra is érdeklődést tarthat. (A könyv bemutatását lásd: Kiadványaink.)


Etimológiáról – informatikusan


Kiss Gábor, a Tinta Kiadó vezetője, A magyar nyelv kézikönyvei sorozat szerkesztője bemutatta a 10 napja megjelent Etimológiai szótárt (főszerk.: Zaicz Gábor). Ez az első számítógéppel készített magyar etimológiai szótár, ezért alkalmat ad néhány statisztikai következtetés levonására. Kiss Gábor előadásában bemutatta a magyar szavak megjelenésének kiugró évtizedeit, ezeket összevetette a nevek felbukkanási időpontjával, majd beszélő adatokat ismertetett a magyar szókészlet összetételéről. (Előadásának néhány gondolatát a Kossuth rádió Tetten ért szavak címû műsorában is elmondja 2006. szeptember 6-án.)


Egyházi helyesírás, zárt


Végezetül Rihmer Zoltán bemutatta az Útmutató egyházi kifejezések helyesírásához című kis füzetet, Mészáros András pedig a Helyesën. Ë-jelölő eszköz szoftvert, amely az e-használat eddigi legpontosabb összegzése.


Hatéves a Szarvas Gábor Asztaltársaság


Ezek után a társasági életé lett a főszerep. 18.00 órakor az MTA előtt, a buszmegálló utasainak örömére is megkoszorúzták Szarvas Gábor mellszobrát. A jeles nyelvészről, az akadémiai &quot;nyelvújító tanácskozások&quot; szervezőjéről Balázs Géza emlékezett meg. Majd a Szarvas Gábor Asztaltársaság ünnepi vacsorájára került sor. </p><p style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt”>Az asztaltársaság nyitott. Bárkit szeretettel várnak létrehívói: Balázs Géza, Grétsy László, Fábián Pál, valamint a titkára, Kiss Gábor, szeptember, november, február, április, június harmadik hetének csütörtöki napján 18.30-kor az akadémiai étteremben. Mint most is. Most legalább 30-an jöttek el a könyvbemutató-előadásokra, és 15-en a vacsorára.


Előretekintés


A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport legközelebb július 20-án Újvidéken mutatkozik be előadásokkal az Apáczai Nyári Akadémián. 2006. szeptember 20-án 10.00 az ELTE-n tartanak ülést. Ennek fő témája a határozói igenév + létige szerkezet lesz. A Fiatal nyelvművelők 3. konferenciáját 2006. november 3-5. között Bükön rendezi meg. (Jelentkezni már most lehet.) Hamarosan megjelenik a kutatócsoport tagjainak Magyar nyelvhasználati szótár című közös munkája.
(Manyszi-beszámoló)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra