Kossuth-szónokverseny

2006. 11. 10. nincs hozzászólás 2006. nov. 10–11. ELTE ÁJK

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte az idei, sorrendben 8. Országos Kossuth Lajos Szónokversenyt. A verseny nyertesei: 1. Róth-Balázsi Hunor, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely 2. Jakus Ágnes, Eszterházy Károly Főiskola, Eger 3. Somlai Attila, Berzsenyi Dániel Főiskola, Szombathely. A további díjak nyerteseiről és a verseny részleteiről olvassa el Adamikné Jászó Anna beszámolóját:

A nyolcadik Kossuth-szónokverseny és retorikai konferencia krónikája
A 8. Országos Kossuth Lajos Szónokversenyt és Retorikai Konferenciát 2006. november 10-én és 11-én tartottuk meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dísztermében, az ELTE BTK Főiskolai Magyar Nyelvtudományi Tanszéke, valamint az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete és az Anyanyelvápolók Szövetsége rendezésében. A rendezvényt Dezső Tamás, a Bölcsészettudományi Kar dékánja és Kiss Jenő, a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet igazgatója nyitotta meg. A versenyt megelőző konferencia témája ” a szónok feladatait követve ” a memóriához és mnemonikához (mnemotechnikához) kapcsolódott. Előadást tartott Bánffy György színművész az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Kerekes Barnabás, a Baár-Madas Református Gimnázium tanára, a Duna Televízió Nyelvőrző című műsorának állandó közreműködője, Adamik Tamás, az ELTE BTK latin tanszékének professzora, Csépe Valéria, az ELTE fejlődés-lélektani tanszékének professzora.
A versenyre 61 szónok jött el, sokan a határon túlról. Ez volt eddig a legtöbb induló a versenyen.
Az első napon a kötelező beszédeket hallgatta meg a zsűri. A hatperces, előre elkészített beszéd témája ismét aktuális volt, egy idézet Berzsenyi Dánieltől: Minden órádnak leszakaszd virágát, S élj az idővel! (Barátomhoz). A második napon került sor a háromperces rögtönzésre. A versenyzők három csoportot alkottak, s– az eddigi gyakorlattól eltérően –  mindegyik csoport egyetlen témát kapott. A három téma a következő volt: Testépítés mellett –léleképítés!; Higgyek a horoszkópnak?; Házastárs vagy élettárs legyen „élete párja”?


A verseny nyertesei:
1. Róth-Balázsi Hunor, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely 2. Jakus Ágnes, Eszterházy Károly Főiskola, Eger 3. Somlai Attila, Berzsenyi Dániel Főiskola, Szombathely-
Közönségdíjas: Lukács Ákos, Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar, Sárospatak.
A zsűri különdíjasai:Csík Gergely, Szegedi Tudományegyetem, Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, Héjja Márk, Orosházi Evangélikus Gimnázium, Kató Szabolcs, Szatmárnémeti Református Gimnázium.
Kovács Dénes, Selye János Egyetem, Komárom, Lukács Ákos, Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar, Sárospatak, Soltész Márton, Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Budapest
Különdíjasok:A Magyar Asszonyok Szövetsége Gulácsy Irén-emlékplakettje és oklevele a legjobb női szónoknak:Tóth Enikő, Radnóti Miklós Gimnázium,
A Rákóczi Szövetség díja a legjobb határon túli versenyzőnek:Fülöp Júlia, Protestáns Teológiai Intézet, Kolozsvár.
A Magyar Rádió különdíjban részesítette a legszebben beszélő versenyzőket: Róth Balázsi Hunor, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely, Brutovsky Szilvia, Bél Mátyás Tudományegyetem Filológiai Kar, Besztercebánya. A Bárczi Géza Alapítvány különdíjat adott az alábbi versenyzőknek a zárt „e” hang megőrzéséért: Róth-Balázsi Hunor, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely. Parti Andrea, Bél Mátyás Tudományegyetem Filológiai Kar, Besztercebánya, Gödri Réka Rebeka, Bod Péter Tanítóképző Főiskola, Kézdivásárhely.


A Közszolga Média Alapítvány különdíjat adott át a legjobban beszélőnek és a legjobb előadónak: Bokor Ágnes, Eszterházy Károly Főiskola, Eger. Esztergom város különdíját az alábbi versenyzőnek ítélte oda a zsűri:Balogh Ákos, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Piliscsaba. A díjkiosztáson a zsűri elnöke, Grétsy László tanár úr adta át a díjakat.
Reméljük, hogy ezt a hasznos, közösségteremtő rendezvényt a jövőben is meg tudjuk tartani.


Budapest, 2006. november 14.
Adamikné Jászó Anna, főiskolai tanár, a konferencia és a verseny szervezője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra