PIN-kód, PVC-fólia stb.

2006. 11. 15.

Mindennapi munkám során sok fejtörést okoz a különböző műszaki szövegekben előforduló, szinte már „összenőtt” szavak egybe-, ill. különírása.
Különösen, ha az első szó mozaikszó. Ezeket kötőjellel, vagy kötőjel nélkül kapcsoljuk a következő szóhoz? Pl. PIN kód, de a PVC-fólia már kötőjeles.
Továbbá van-e általánosan alkalmazható szabály az olyan szószerkezetekre, mint pl. csatlakozónyílás vagy azonosító kód (a helyesírási szótárban erre is több példa található, amelyek látszólag egymásnak ellentmondanak).

A betűszókhoz kötőjellel fűzzük az összetételi tagokat: MTI-hír, OTP-kölcsön, UEFA-torna, PVC-fólia. Ezt írja a szabályzat 287/a pontja. Az Osiris-helyesírásban a PIN kód külön szerepel, kötőjel nélkül.
Az egybe- és különírás szabályai nem változtak, viszont tény, hogy a helyesírási szótárakban – a különféle értelmezés miatt – van eltérés. A két említett példa két külön típusba sorolható: a csatlakozónyílás birtokos jelzős, míg az azonosítókód (felfogásom szerint) jelentéssűrítő (esetleg lehetne birtokos jelzős is) szóösszetétel, de mindkettőt egybeírandónak jelöli a szabályzat.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra