a levelek formai kötelmei

2006. 11. 16.

A levelek végén lévő elköszönő, üdvözlő szavak után (Üdvözlettel, Tisztelettel stb.) kell-e kettőspontot tenni? A Szabályzatban nem találtam erre vonatkozó leírást. A levélírás régi szabályai szerint nem kell írásjelet tenni ezeknek a kifejezéseknek a végére. A Word (bár ennek helyesírása nem mérvadó) automatikusan a kettőspontos formát írja ki. Melyik a helyes?

Más: Elég nehezen találtam rá arra az oldalra, ahol kérdésemet feltehetem. A regisztráció után küldött levelükben Nyelvi tanácsadás kifejezés szerepel, a honlapon viszont Nyelvi gyorsszolgálat. Jó lenne, ha mindkét helyen egységes kifejezés szerepelne. A Fórumba regisztráció után sem tudtam beírni, ennek okára nem jöttem rá még most sem.

Van még egy kérdésem:
A „káeftékkel” szónak mi a helyesírása, ha rövidítést használunk? kft.-kel? kft.-kkel?

A levelek formai kötelmeivel a helyesírási szabályzat nem foglalkozik, ez a levélírási, tipogáfiai stb. tanácsadók feladata. A tanácsadó pedig a szabályzatnál is „könnyedebb” műfaj. Helyesírási szempontból persze magyarázhatjuk úgy, hogy a kettőspont felhívja a figyelmet egy új, lényeges gondolatra (a névre), ezért javasolható a Tisztelettel: Balázs Géza forma.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra