médiumok-médiák, mozi, bevállal, logó

2007. 03. 27.

1.) A média-médiumok-médiák ügyében lennék kíváncsi a véleményére, már sokat olvastam a médiákról pro és kontra. Konkrétan: eleinte én is a médiumot igyekeztem propagálni, bár inkább az asztaltáncoltatás jutott róla eszembe, de engem most már meggyőzött az a tábor, amelyik szerint a magyar nyelv szabályaival összhangban áll a médiák. Én most már elfogadom a cikkekben az olyan típusú szerkezeteket, hogy pl. a nyomtató különféle médiákra nyomtat (hordozó — papír, póló, fólia — értelemben). Helytelenül teszem, vagy elfogadható már ez a jelentésbővülés?

2.) Film, mozi… eleinte ezt is kerültem, de egyre több helyen tapasztalom, hogy szinonimaként használják, és nem csak a bizalmas nyelvhasználatban, hanem rangosabb fórumokon. Hagyhatom hébe-hóba ezt is, vagy mindig javítsam a mozit filmre? Erről nem tudok semmit. Én magamnak – a nyilvánvaló angol hatáson kívül – azzal magyaráztam meg, hogy egyfajta jelentésátvitel történt, a hely megnevezhet valami hozzá kapcsolódó dolgot: némi analógiával, ahogy a ház vagy utca az ott lakókat is jelentheti.

3.) Elfogadható-e ma már a bevállal szó, vagy egy színes számítástechnikai magazin cikkeiben pongyola, „üldözendő” szleng? Igaz, hogy vélhetően a valóságshow-k világából szivárgott át, de szerintem más árnyalata van, mint az elvállal vagy felvállal igéknek.
4.) Mi a helyzet a logóval? Szerintem már ez is annyira meghonosodott, hogy bár csúnyább, mint a jelkép vagy embléma, nyugodtan használható, például a cég/Windows stb. logója szerkezetekben.

Médium-médiumok-média-médiák ügyben nem állapodott meg a nyelvhasználat, ezért nem mondhatunk mást, mint amit eddig tettünk: elmagyarázzuk a szavak eredetét, összetételét és rábízzuk a megoldást a nyelvhasználókra. Akik a szavak eredeti felépítését ismerik, inkább a médium – médiumok formákat használják, akik nem, avagy azt mondják, hogy a magyar nyelvbe a média egyes számban használt szóként került be, a média – médiák formát használják. Olykor magam is ingadozom a használatában: médium/média (E.sz.) – médiumok – média! (T. sz.). A médiák formát nem szoktam használni.
A többi kérdésre a válaszok:
2) a „mozi” jelentésváltozása, vagyis film értelemben való használata jelentésbővülés, elfogadható;
3) a bevállal szerintem is szleng még;
4) a logó – ebben a helyesírásban jó, elfogadott szó.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra