uniós

2007. 04. 05.

Mi lehet az alapja annak az állításnak, hogy nagy betűvel írandó az Unió képzős változata? Szerintem, az uniós kis betűvel írandó, vagy esetleg így: Európai Unió-s. Kérem, tegyenek igazságot.

A helyesírási szabályzat 188.d) pontja szerint az intézménytípusokat jelentő szavakat (minisztérium, egyetem stb.) olyankor is kisbetűvel írjuk, amikor valamely szövegben egy bizonyos intézményre utalnak: Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet, de: a kutatóintézet kidolgozta, Európai Unió, de: unió.
Csak néhány kivétel van: az Akadémia (= Magyar Tudományos Akadémia), az Opera (= Magyar Állami Operaház) stb. Napjainkban a szabályzattól eltérő írásmód, az Unió is meghonosodni látszik.
A melléknévi alakban a helyesírási szabályzat 187. pontja alapján a kisbetűs forma a szabályos. Pl.: a(z európai) uniós tagság. (A nagybetűvel kezdődő intézménynevek -i (néha -beli, -s) képzős származékokban a köznévi elemeket kisbetűvel kezdve írjuk, ezért nem szabályos a fölvetése, az Európai Unió-s.)
Az Uniós nagybetűs írásmód intézménynév részeként természetesen szabályos. Pl.: Kistérségi Európai Uniós és Idegenforgalmi Kht.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra