„Mitől bió a bió?”

2007. 04. 22.

Egy magazin borítóján a következő cím készül megjelenni: Mitől bio a bio? Ha komolyan venném e célra használt bibliámat, az Osiris HI-t, így kéne írnom: Mitől bio a bió? (Már persze ha jó az exegézisem.) De ugye ez mégiscsak nevetséges lenne?! Szívbaj nélkül a két rövid o mellett maradnék, de lenyel a korrektor. És persze nyakunkon a lapzárta. Segítség!

A bio- előtagot a többi idegen előtaghoz hasonlóan (kilo-, video-, mono- stb.) valóban rövid magánhangzóval írjuk: biozöldség, biogáz, bioenergia stb. Önálló szóként — a többi említett példától eltérően — az Osiris-helyesírás még nem listázza a szótárrészben, de a 129. oldalon fölsorolja a szótagszámlálási szabály szempontjából önállónak számító idegen előtagok között. Magyar nyelvhelyességi lexikon a bió címszó átvezet a szóvégi o hang megnyúlásáról szóló szócikkhez. Ott a biozöldség, biobor, biofalu példák mellett az „ez a zöldség bió!” mondat is szerepel.
Ezek alapján tehát a „Mitől bió a bió?” (esetleg a „Mitől bio- a bio-?”) formákat javasolhatjuk, hiszen itt a bio- előtag mindkét esetben önálló szóként szerepel.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra