Lie-csoport-homomorfizmus

2007. 05. 01.

Melyik változat a helyes: Lie-csoporthomomorfizmus vagy Lie-csoport-homomorfizmus. Ez a szó Lie-csoportok közötti homomorfizmust jelent, tehát logikailag az elsődleges kapcsolat a Lie tulajdonnév és a csoport között van, majd a Lie-csoport összetételhez kötődik a homomorfizmus szó.

Ugyanilyen szerkezetű például a Boole-algebra struktúráját jelentő Boole-algebra?struktúra szó. Itt kell kötőjel a kérdőjel helyére?

Hogyan írjunk egy hasonló szerkezetű hármas összetételt, ha a szótagszám kicsi, mondjuk: Hausdorff-tér?pár (= Hausdorff-terekből álló pár).

A tulajdonnevek és a névszók kapcsolatából álló összetételek határán kötőjel van (pl. Kossuth-díj, Balassi-strófa, Oscar-díjas, Afrika-kutató). Az ilyen összetételekhez járuló újabb tagot szintén kötőjellel kapcsoljuk (pl. Oscar-díj-átadás, labdarúgó-Európa-bajnokság).

E példák mintájára hozhatjuk létre a tulajdonnév és köznév (köznevek) kapcsolatából álló matematikai kifejezéseket: Lie-csoport-homomorfizmus, Boole-algebra-struktúra, Hausdorff-tér-pár.

Forrás: Laczkó Krisztina – Mártonfi Attila: Helyesírás. Budapest: Osiris Kiadó, 2004: 352.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra