olajak

2007. 05. 22.

Új könyvünk szerkesztése közben meglehetősen sok kérdés merült fel. Egyenlőre ezeket találtuk. Elméletileg a szabályokkal tisztában vagyunk, de ennek ellenére vannak kétségeink: babaápoló-olaj, testmasszázsolaj, bébimasszázsolaj, rózsa-teafa-esszencia, mellmasszázsolaj, változó kor? (menopauza), balzsamos szuhar-krém, balzsamos szuhar-olaj, balzsamos szuhar-fürdő, muskotályzsályaolaj, sárgarépamag-olaj.

Babaápoló olaj (112. p., és különírva, mivel az első tag maga is összetett).

Testmasszázsolaj, bébimasszázsolaj, mellmasszázsolaj: jelentéstömörítő összetételek (129. p.), hatnál nem több szótagosak (138. p.), tehát valóban egybeírandók.

Rózsa-teafa-esszencia: az „eszencia” szó ‘kivonat’ jelentésben egy sz-szel írandó (az „esszencia” két sz-szel ‘lényeg’-et jelent). Ha jól értem, hogy az illető kivonat rózsából és teafából készült, akkor a harmadik mozgószabály [139. c)] alapján „rózsa-teafa eszencia”, különírt utótaggal.

Változó kor? (menopauza): tekintve, hogy a kor állandóan változik, és itt nem erre kívánunk utalni, a jelentésváltozást írásban is érdemes tükrözni, ezért a 112. pont második bekezdése alapján az egybeírást javaslom: „változókor”.

Balzsamos szuhar-krém, balzsamos szuhar-olaj, balzsamos szuhar-fürdő: ha a krém, az olaj és a fürdő balzsamos szuharból készült, akkor a második mozgószabály [139. b)] értelmében a szorosabban összetartozó tagokat alkalmilag egybeírjuk, a másik fő tagot pedig kötőjellel kapcsoljuk hozzájuk, tehát „balzsamosszuhar-krém”, „balzsamosszuhar-olaj”, „balzsamosszuhar-fürdő”.

(Ha a krém stb. egyszerűen szuharból készült volna, és ebbe lenne utólag balzsam belekeverve, azt természetesen másképpen írnánk: „balzsamos szuharkrém” stb. De ha jól sejtem, a „balzsamos szuhar” alapú készítményekre gondoltak, ezért javasoltam fent a másik verziót.)

Muskotályzsályaolaj: ez az összetétel háromtagú és hét szótagos, úgyhogy a 138. pont értelmében a két fő alkotóelem határán kötőjellel tagoljuk: „muskotályzsálya-olaj”.

Sárgarépamag-olaj: az előbbiek alapján így helyes, kötőjellel.

Ha a hasonló alakulatok írásmódja terén további kérdéseik merülnek fel, akkor tehát a 112., 138. és 139. szabálypontokban találnak eligazítást.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra