Nem a „nyelvromlás” látlelete az SMS-nyelv

2007. 05. 25. nincs hozzászólás

Múlt héten jelent meg a Mobiltársadalomkutatás c. kötet, benne Sándor Klára tanulmányával.


Nem jelez „nyelvromlást”, hogy az sms- és a számítógépes írásbeliség gyakran figyelmen kívül hagyja a helyesírási szabályokat – állítja a múlt héten bemutatott Mobiltársadalomkutatás című kötetben Sándor Klára.


A nyelvész  (szabaddemokrata országgyűlési képviselő) hatéves empirikus kutatómunka eredményét összegezve arra jutott, hogy nem egyfajta írástudatlanság jele például a betűk, szóközök, nagybetűk, ékezetek el- és kihagyása, a rövidítések és fonetikus írásmódok alkalmazása. Az sms-ekben „rosszul” írt szöveg – véli a kutató – legtöbbször azt a tudatos egymásra kacsintást jelzi, hogy a felek megengedhetik maguknak a lazább kommunikációt. Ugyanaz az ember, aki sajátos távirati stílusban fogalmaz a mobilján, egészen másként ír már akár egy hivatalos e-mail megválaszolásakor is. Mivel a telefonos névjegyzék elvégzi a küldő és hívó fél azonosítását, nincs szükség megszólításra vagy aláírásra. Az elütéseket a felek az írás sebességének tudják be.


Sándor szerint az új technika megjelenése nem is lenne elegendő jelentős nyelvi változások előidézéséhez. Nagy baj csak akkor lenne, ha a diákok egyáltalán nem is írnának, olvasnának másként.


Forrás: HVG május 24-i száma http://hvg.hu/hvgfriss/2007.21/200721HVGFriss118.aspx



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra