DVD lemez

2007. 05. 29.

Kollégáimmal sokat tanakodtunk, döntésre is jutottunk a DVD-lemez (vagy DVD lemez) írásmódját illetően. A különböző forrásokban azonban eltérő módon szerepel. Melyik írásmód a helyes?

Valóban van némi kavarodás a források között. Az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötetének első kiadásában még kötőjellel, legújabb kiadásában azonban már javítva, különírva jelent meg. A szabályzat 1994-es kiadásában is felbukkant a kötőjeles alak a “CD lemez”-nél, de a 2000-es kiadásban már ők is javították különírt formára.

Mindenképp a különírás javasolható, hiszen a “DVD” (akárcsak a “CD”) már önmagában a lemezre utal, és ezt nevében is magában hordozza (“disc”), tehát ha mégis kitesszük utána a “lemez” szót, az csak magyarázó utótag lehet, nem alkotnak szóösszetételt. (Ez úgy is belátható, hogy a “lemez” szó jelentésváltozás nélkül elhagyható, szemben pl. a “DVD-író” kifejezéssel.) Ugyanolyan alapon indokolható tehát a különírás, mint a “BKV vállalat” vagy az “ELTE egyetem” esetén.

Zárójelben teszem hozzá: várható, hogy a “pévécé”, “tévé”, “CD”/”cédé” és hasonló szavak analógiájára a “DVD”-nek “dévédé” írásmódja is elfogadott lesz; a “lemez” különírása természetesen itt is megmarad.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra