filmcímek helyesírása

2007. 06. 06.

Szeretném megkérdezni, hogy a filmcímek, dalszámok és könyvcímek esetében Ön milyen írásmódot javasolna: mindig kötőjelezve írjuk ki a toldalékot, még akkor is, ha egyébként nem úgy kellene (pl. Toxic-ot, Britney-t), mert így az adott ismert dal/film stb. hangsúlyozódik, vagy ezeknél is inkább a helyesírás szabályait kövessük? Rengeteg újságban keverik a kétféle írásmódot. Szintén érdekelne, hogy mi a teendő akkor, ha a toldalékolás miatt megváltozik a szóvégi magánhangzó: „A bölcsek köve”-ben vagy „A bölcsek kövé”-ben? Szeretnék még arra is rákérdezni, hogy mi a helyes a következő alakoknál: Tokio Hotel-tag vs. Tokio Hotel tag; Hilton család vs. Hilton-család (gondolom ennek analógiájára működik a lány, fiú stb. utótag is tulajdonnevek után); mini-dokumentumfilm vs. mini dokumentumfilm és legvégül VIP-ban vs. VIP-ben (itt az angolos vagy a magyaros kiejtés számít?)

A címek írásáról a helyesírási szabályzat 199. és 200. pontja rendelkezik. A címeket sajátos helyzetük miatt nem szükséges külön kiemelni a szövegből, de az írásgyakorlat mégis pl. idézőjellel vagy eltérő beűtípussal megkülönbözteti. Hasonlóképpen írjuk a filmek, dalszámok címét is.

A címek toldalékolásának egyik szabálya, hogy „a ragokat és a jeleket a címekkel általában egybeírjuk” (200. pont), figyelembe véve az egyéb toldalékolási szabályokat (pl. az idegen szavak írásmódját): Toxicot, ill. Britneyt v. Britney-t. Valószínűleg a címek kiemelésének szándéka miatt toldalékolják kötőjelesen a dal- és filmcímeket.
A bölcsek köve cím toldalékolásakor a magánhangzó nyúlását jelöljük, akkor is, ha az idézőjelek között van: „A bölcsek kövé”-ben.

Mivel irodánk ingyenes szolgáltatása néhány kérdésre vonatkozik, a többi problémáról címszavakban: Tokio Hotel-tag; Hilton család és Hilton lány (vö. AkH. 140.; de Bourbon-család, vö. Akh. 168.); mini-dokumentumfilm; VIP-ben és VIP-ban, a kiejtéstől függően (a szótárak ajánlása a magyar ‘vip’ kiejtés, ennek megfelelően a VIP-ben alakot javaslom).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra