szembeszél, öregúr, ügyintéző titkár, Klárikák

2007. 06. 10.

Egybe, külön, kötőjellel?

– szembe szél (Egész nap szemben szélben tekertem. Nem bírom tovább ezt a szembe szelet.)
– öreg úr (Néhány öreg úr ült a teraszon, borozgattak. Megkérdeztem egy öreg urat.)
– foci vébé (A tévében éppen a foci vébé ment.)
– El Camino (zarándokút) Teljesítettem a caminot? Kicsivel? A camino egy megható jelenetben 2 emberre érti, az El Camino, mármint maga az út háttérbe szorul ezáltal. Ha jól értelmezem a szerző üzenetét, akkor az a 2 személy testesíti meg szemében az utat. Egy másik részben: Nehéz volt az El Camino. Hogyan kell eljárnom toldalékoláskor? El Caminon? Vállalkoztam az El Caminora?
– Tour de France (A touron mentem végig.) A tour szó önmagában is megállja a helyét?
– a verseny jutalmazottjai vagy jutalmazottai
– tűzoltóparancsnok vagy tűzoltó parancsnok
– Van egy Klárika nevű nő, aki sokat segített az út során. Írhatom-e kis betűvel, hogy „Nem megyek tovább a Pireneusokban, nem biztos, hogy ott is akadnak Klárikák.” Azaz segítőkész emberek.)
– Budapest tábla (két szó vagy kötőjel?) A Budapest tábla előtt láttam…
– ügyintézőtitkár egybe?
– a könyvborítón, ill. a belső oldalakon a megjelenés évszáma (2007) után kell pont? Szakdolgozatok borítóján ugyanez a helyzet?

Külön kell írni: Budapest tábla, ügyintéző titkár (AkH. 112. pont alapján).
Egybe kell írni: szembeszél; öregúr (bizalmas, kedveskedő ‘öreg úriember’ jelentésben az értelmező kéziszótár szerint); focivébé; tűzoltóparancsnok.

Az évszám után, ha önmagában a címlapon áll, nem kell pont (Laczkó -Mártonfi: Helyesírás, Osiris, 2004, 416. o.).

A -k többesjelet közvetlenül kapcsoljuk a személyneveknek általában változatlan, nagy kezdőbetűs formájához: az Árpádok, a Kisfaludyak; a Kossuthok, Petőfik, Táncsicsok kora; az Ady Endrék és József Attilák küzdelmei stb. A magyar helyesírás szabályai, 165. pont), így a kérdezett Klárikák is lehet nagybetűs.

A camino (El Camino) toldalékolásakor ó-t írunk: caminóra. Önmagában kisetűs, mint a szövegösszefüggésből egyértelmű tour.

A jutalmazott szó birtokos személyjeles alakja mindkét változatban előfordul: jutalmazottjai és jutalmazottai. A Magyar helyesírási szótár (Akadémiai, 2004) egy hasonló szóban a -j-s változatot tünteti fel: fasírozottjai.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra