alany-állítmány egyeztetés

2007. 06. 14.

„A rendszert nemcsak az önkormányzat frissíti, hanem az ipari parkok, a települési önkormányzatok és a kistérségi munkaszervezetek is.”

Helyes-e a fenti mondaban az alany-állítmány egyeztetés?

„A rendszert nemcsak az önkormányzat frissíti, hanem az ipari parkok, a települési önkormányzatok és a kistérségi munkaszerveztek is.”

A mondatban a halmozott alanyok között (önkormányzat, parkok, önkormányzatok, munkaszervezetek) ún. ellentétesen hozzátoldó kapcsolatos viszony van (nemcsak – hanem is). A halmozás az utólagos hozzátoldással jön létre. Az alany-állítmány számbeli egyeztetése attól függ, hogy az állítmányhoz melyik alany áll a legközelebb, ezért itt az állítmány előtt álló egyes számú alannyal egyeztetünk (önkormányzat – frissíti). (Ha a fenti mondatot összetett mondatnak fogjuk fel, az első tagmondatban az egyes számú alanyhoz egyes számú állítmány kapcsolódik, a második tagmondat hiányos szerkezetű.) Hasonló felépítésű mondat a „csak fekete copfjai látszottak, és lecsúszott fél zoknija”, melyet Szabó Magdától idéz a Magyar grammatika (szerk. Keszler Borbála, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2000, Budapest, 463. o.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra