hogyha, hogy ha

2007. 07. 19.

A hogyha/hogy ha kifejezés közötti különbséget szeretném megtudni. Az Osiris által felhozott 2 példából – elmehetsz, hogyha megengedem, ill. azt mondta, hogy ha akarsz, elmehetsz – számomra semmilyen jelentéskülönbség nem derül ki, bár órák óta ezzel gyötröm magam.

Beszédünkben gyakran fordulnak elő egymás mellett olyan szavak, melyek nemegyszer új jelentést hordozó összetételekké forrnak össze. Az ilyen kapcsolatokat egybeírjuk: kétségkívül (= biztosan), nemsokára, sohasem; hogyha.
A külön- és egybeírás az ilyen szavak esetében értelmi különbség hordozója lehet: úgy tett, mintha szeretné, de: szebb, ha nevet, mint ha sír. (A magyar helyesírás szabályai, 135. pont)
Ez alapján a hogyha és a hogy ha különbsége: a ‘ha’ jelentésben egybeírjuk („elmehetsz, hogyha akarsz”), míg az ‘azt mondta, hogy ha akarsz, elmehetsz’ típusú mondatokban különírjuk. Másképpen: ha egy közbeékelődő tagmondat kezdődik a ha kötőszóval, akkor írjuk külön. Az előző példamondat így hangozhatna: „azt mondta, hogy elmehetsz, ha akarsz”.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra