szenvedő szerkezetek

2007. 08. 03.

A munkahelyemen az imént parázs vita bontakozott ki arról, hogy megengedett-e egyáltalán a szenvedő szerkezetek használata a magyarban, vagy megengedett ugyan, de nagyon stílustalan, avagy nyugodtan lehet használni, minden „következmény” nélkül.

A szenvedő szerkezetek kérdésköre rendkívül szerteágazó terület. Bizonyára Önök elsősorban a le van írva, el lett intézve, illetőleg az elintézést nyert, bemutatásra került típusú szerkezetekre gondolnak, nem pedig a hagyományos szenvedő igére (elintéztetett, bemutattatott). Összefoglalóan azt lehet elmondani az első két típusról, hogy a huszadik század folyamán a korábbi mereven elutasító nyelvművelő álláspont oldódott. Számos körülménytől függően, bizonyos beszédhelyzetekben, stílusrétegekben megvan a létjogosultságuk. A témát azonban többkötetnyi vita foglalja össze a korábbi évtizedek szakirodalmában, ezért nehéz röviden szólni róluk. Igen-nem, helyes-helytelen szembeállítású válasz nem is adható ebben az esetben. A vitában részt vevő összes kollégának bizonyára megvan a maga igaza.
Szíves figyelmükbe ajánljuk pl. a Nyelvművelő kézikönyv (Akadémiai Kiadó, 1980.) I. kötetének 820–826.; II. kötetének 1007–1015. oldalát, a Nyelvművelő kéziszótár (Auktor Kiadó, 1996.) 229–230. oldalát.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra