újrahasznosítás, újrapapír

2007. 08. 11.

Egy környezetvédelmi könyvet szerkesztek, s nagyon gyakran szerepelnek benne a fenti kifejezések. Vajon csak a hasznosítás, hasznosított kifejezés megfelelő? Akkor az újrapapír mi lesz?

Egy tanítványom háttérkutatásai szerint:
Az újrahasznosítás és a hasznosítás közül mindenképpen a hasznosítás használatát javasolom. Nagyon elterjedt az újrahasznosítás, és még a szakmában is kevesen tudják, hogy igazából helytelen. A képesítőmben előfordult, ezért nagyon utánajártam. A hazai jogszabályok nem ismerik ezt a fogalmat, a hasznosítás, anyagában történő hasznosítás, újrafeldolgozás fogalmakat használják. És hallottam olyan esetről, hogy valaki megkereste a környezetvédelmi minisztériumot, hogy támogassa az „újrahasznosítást” népszerűsítő rendezvényét, mire a minisztérium azt válaszolta, hogy OK, de az újrahasznosítás szó nem helyes, használja a hasznosítást a rendezvény címében. Szóval ez a hivatalos álláspont.

Az újrahasznosít igét egyes szakemberek helytelenítik, mondván: nem jelent mást, mint az igekötő nélküli hasznosít. Helyes formának az újrafeldolgoz igét tartják.
Ebben a kérdésben a nyelv és a logika összefüggése figyelhető meg. Felszínesen belegondolva és szigorúan véve ugyan fölöslegesnek érezhetjük az igekötőt: a hulladékot hasznosítjuk — a hulladékot újrahasznosítjuk.
Az 1972-es kiadású Magyar értelmező kéziszótár még nem tartalmazta az újrahasznosít igét, viszont a 2003-ban megjelent bővített kiadás már igen, mégpedeig ebben a jelentésben: Hulladékot felhasználhatóvá, feldolgozhatóvá tesz. (1393. oldal)
A szócikk gyakorisági mutatójából azt is megtudjuk, hogy közepesen gyakran használt szó. (Elektronikus adatbázis alapján készült gyakorisági lista.)
Nyelvi szempontból nincsen meggyőző indoka helytelenítésnek, magának a szakmának kell dűlőre jutnia a kérdésben.
Elterjedtsége, szótári adatolása pedig tovább erősíti ezt a véleményt.

Az újrapapír a recycled paper magyarosítása.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra