idejekorán

2007. 08. 14.

„Sokan idő előtt távoznak. A kórházakra marad a napidíjtartozások behajtása. A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent esetenként a kórházban tartózkodás ideje: az intézményekből pénzügyi okokból idejekorán távoznak a betegek. Egyelőre nem tudni, milyen arányban hagyják el a betegek idő előtt a kórházat, ahogyan azt sem, hány százalékuk távozik a napidíj befizetése nélkül, amit a hosszadalmas jogi procedúra miatt az intézmények gyakran nem próbálnak meg utólagosan behajtani. (2007.08.14., Napi Gazdaság, 1. és 2. o.)”

Véleményem szerint az „idejekorán” nem idő előttit, hanem pont idejébent jelent. Azt a kort, amikor valaminek eljött az ideje.

Önnek igaza van, az idejekorán hatátozószó mai jelentése: ‘még a kellő időben, jókor, idejében’. Korábbi jelentése azonban ‘korán, idő előtt’ volt, például Jókainál is így fordul elő: „idejekorán megvénült ember”. Ebben a régebbi értelemben ne használjuk – figyelmeztetnek a nyelvművelő munkák –, mert az félrevezető lehet, ahogyan az az Ön által idézett cikkből is látszik.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra