tagja/tagjai vagyunk az EU-nak

2007. 08. 14.

Tessék nekem megmondani, melyik a helyes: „tagjai vagyunk az Európai Uniónak” vagy „tagja vagyunk az Európai Uniónak”? Hány tagja van az Európai Uniónak?

Az alany és az állítmány egyeztetésének alapvetően kétféle formája létezik. A formai egyeztetéskor egyes számú alanyhoz egyes számú állítmány, többes számú alanyhoz többes számú állítmány kapcsolódik: Mari tésztát eszik; A gyerekek tésztát esznek. Ugyanígy névszói vagy összetett állítmány esetén: Az autóbuszok zöldek; A házak színesek voltak; stb.

Ritkább az értelmi egyeztetés, amellyel azt fejezzük ki, hogy a formailag többes számú alany valójában egy egység: Az Egyesült Államok aláírta a szerződést; a Fővárosi Vízművek ismét emelte az árakat; stb.

A kérdésben szereplő mondatban inkább a formai egyeztetés javasolható: Tagjai vagyunk az Európai Uniónak.

(Ha viszont az Ön kérdése arra irányult, hogy hányadik tagja vagyunk az Uniónak, akkor az egyes számú főnév az elfogadható. De — mivel az EU-ban minden tag egyenlő, és 2004-ben tíz ország egyszerre csatlakozott e szervezethez — nincs értelme arról beszélni, hogy a 16. vagy a 25. tagja vagyunk-e az Uniónak.)

Az Európai Uniónak egyébként a válasz megírásakor 27 tagja volt.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra