emotikonok

2007. 10. 02.

Az sms jóvoltából sokszor használják a fiatalok a mosolygós ill. szomorkodós fejecskét a hangulat érzékeltetésére. El tudom képzelni, hogy idővel bekerülnek az igazi írásjelek közé! Pl.: Hármasra vizsgáztam. Hmmm… Örüljünk, mert ez egy hatalmas győzelem, vagy búsuljunk, hiszen sokkal jobb is lehetett volna? Ugyanez fejecskével-minden világos.

Igaz, hogy az sms-ekben kezdték használni a „mosolyikonokat” azért, hogy minél tömörebben, képpel fejezzék ki az érzelmeiket az sms kötött terjedelme miatt. Az írásban hosszabban visszaadható érzelmek jelzésére ma már a fiatalokon kívül is sokan használják az internetes kommunikációban (pl. a fórumokon, cseteléskor, illetve az e-mailekben). Ez a nyelvhasználati szokás világjelenség, új kifejezési eszköz a beszélő arckifejezésének az ábrázolására.
Laczkó Krisztina–Mártonfi Attila Helyesírás c. könyvében (Osiris Kiadó, 2004) már szerepelnek az írásjelek között külön kis fejezetként. Az emotikonokkkal részletesebben foglalkozik pl. Bódi Zoltán–Veszelszki Ágnes: Emotikonok –Érzelemkifejezés az internetes kommunikációban. In: Magyar szemiotikai tanulmányok. Budapest, 2006. Magyar Szemiotikai Társaság. 124 oldal, Bolti ára: 1800 Ft (Nálunk vásárolva 1620 Ft) c. kötete.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra