országos parancsnokhelyettes

2007. 10. 08.

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a helyzet akkor, ha az „országos parancsnokhelyettes” szavak elé egy szervezet nevét (pl. Vám- és Pénzügy�?rség) beírjuk, akkor is helyes-e az előbbi forma (mivel ekkor még egy „e” betű is hozzáadódik a parancsnokhelyettes szóhoz)
– tehát változatlanul/következetesen:
Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokhelyettese
– vagy ekkor mégis külön kell írni:
Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnok helyettese

Másik kérdésem: Helyes-e az alábbi (minden szó nagy kezdőbetűvel):
„A Rendőrség Egységes Iratkezelési Szabályzata” (mint a dokumentum címe)?

Az országos parancsnokhelyettes szókapcsolat toldalékolása nem változtat az eredeti írásmódon: Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokhelyettese.
A kérdésben fölvetett különírás azért nem helyes a szabályok szerint, mert a parancsnok + helyettes szókapcsolatban jelöletlen alárendelés van: a parancsnok(nak a ) helyettese. Ilyenkor a zárójelbe tett toldalék elmaradását fejezzük ki az egybeírással. Más példával: az asztal(nak a) fiók(ja) — asztalfiók.

A címek írásában alapvetően egyre kell ügyelni: állandó vagy egyedi címről van-e szó. Állandó címe van pl. az újságoknak, a bizonyos rendszerességgel kiadott dokumentumoknak. Egyedi címe van pl. az irodalmi alkotásoknak, tanulmányoknak (A magyar helyesírás szabályai c. dokumentum is ilyen.) A dokumentumok címe ugyanolyan elbírálás alá esik helyesírási szempontból, mint a művek egyedi címe, tehát az első szó nagy kezdőbetűs a kérdezett címben, vagyis csak a névelő.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra