jogiasszisztens-képzés

2007. 11. 14.

Melyik írásmód a helyes? Jogi asszisztens képzés vagy jogi asszisztensképzés? Európai Uniós üzleti szakügyintéző vagy európai uniós üzleti szakügyintéző?

Hozzánk küldött levelében két kifejezés írásmódja iránt érdeklődik. Az első a jogiasszisztens-képzés – ezt az ún. mozgószabály szerint a jelölt módon kötőjellel kell írni. Egyébként a jogi asszisztens két szó, viszont az asszisztensképzés egy szó, de a félreértés elkerülése végett a jogi asszisztens különírt szószerkezetet egybeírjuk ebben a kifejezésben, s így kapcsoljuk hozzá kötőjellel a 3. szót. Hasonló még: iparitanuló-képzés.
A második kifejezés ugyan bonyolultabb, de írásmódja egyszerűbb. Itt a gond inkább az elnevezés körülményeskedő hosszúságával van. Írása tehát, szabályosan: európai uniós üzleti szakügyintéző. Az üzleti szó napjainkban az angol business hatására egyre inkább terjed, pl: üzletközpont, inkább így: kereskedelmi központ.
Szerencsésebb lett volna egy rövidebb megoldást találni. Pl. ezt: uniós üzleti ügyintéző. Bár mi az üzleti szót inkább kereskedelmi szóra cserélnénk.Tehát így: uniós kereskedelmi ügyintéző. Ez megszokottabb és gördülékenyebb.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra