Új intézet nyelvtudományi feladatok ellátására

2008. 01. 08. nincs hozzászólás

Az MTA-val együttműködő határon túli magyar nyelvi kutatóintézetek hálózatához csatlakozva megalakult az Imre Samu Nyelvi Intézet, amely az alsóőri Magyar Média és Információs Központ szervezeti keretében fog működni.

Az ausztriai, szlovéniai és horvátországi régióra kiterjedő, a felsőőri (Oberwart) születésű Imre Samu nyelvészről, akadémikusról (1917-1990) elnevezett szervezet az alsóőri Öreg Iskolában tartotta bemutatkozó rendezvényét.

Az intézet (ISNYI) nyelvtudományi feladatok ellátására jött létre, és a burgenlandi székhelyű, 2000-ben életre hívott UMIZ szakbizottságaként tevékenykedik majd. Egyszersmind olyan autonóm, saját döntési jogkörrel is rendelkező szervezet, amely magában foglalja Ausztria, Szlovénia és Horvátország – régiós alelnökök által vezetett – magyarnyelvi intézeteit és velük együttműködve alakítja ki stratégiáját.

Interregionális központként az ISNYI nemcsak az egyes autonóm régiók kutatásait ösztönzi és támogatja, hanem a nyelvi irodák hálózatával közös, határokon átnyúló munkák végzésében is részt vesz. Ugyancsak feladatának tekinti a közös európai célkitűzések megvalósítását.

Tudományos munkájával az intézet szeretné felhívni a figyelmet a kultúrák és nyelvek egyesítő erejére, a nyelvi sokszínűség ápolásának és megőrzésének fontosságára – tehát arra az értékre, amely szerves részét képezi a térség kulturális örökségének.

Tevékenységi körében tartozik egyebek között nyelvi adatbázisok kiépítése, oktatás és továbbképzés, könyvtárgyarapítás, kutatásszervezés és szakértői tevékenység, a három régió veszélyeztetett helyzetben lévő magyar nyelvének élőnyelvi dokumentálása, a kutatási eredmények megjelentetése szakfolyóiratokban, tudományos konferenciák szervezése.

Az eredeti cikket itt olvashatja el: http://www.mindentudas.hu/magazin2/20071130-megalakult-az-imre-samu-nyelvi-intezet.html
 
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra