névmás szükségessége

2008. 02. 04.

Nem tudok dűlőre jutni magammal egy kérdésben. A problémás mondat a következő: „Az első években az újszülöttek bőre folyamatosan fejlődik, ilyenkor nem csak könnyebben veszi fel a nedvességet, mint a felnőtteké, de sokkal gyorsabban el is veszíti (azt).”

A problémám a zárójelben lévő szóval van. Régebben olvastam egy cikket arról, hogy hasonló esetekben sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgymond megerősítik az előző tagmondat tárgyát, holott erre semmi szükség, mert mindvégig egyértelmű, miről van szó. A kérdésem az, hogy erre van-e valamilyen szabály, vagy pusztán stilisztikai kérdésről van szó?

Felesleges megerősíteni az előző tagmondat tárgyát vagy akármilyen mondatrészét a következőben, hiszen a legtöbb esetben a kérdéses mondatrészt helyettesítő (megerősítő) névmás kitétele nélkül is teljesen egyértelmű, miről van szó: Az első években az újszülöttek bőre folyamatosan fejlődik, ilyenkor nemcsak könnyebben veszi fel a nedvességet, mint a felnőtteké, de sokkal gyorsabban el is veszíti (azt). A mutató névmást zárójelbe tettem, hiszen nélküle sincs semmilyen értelemzavaró a megfogalmazásban, mindenki tudja, hogy az újszülöttek bőre A NEDVESSÉGET veszíti el, hiába nem jelzi ebben a tagmondatban semmilyen szó, hogy mi a tárgy (az alanyt sem jelzi semmi, és az is nyilvánvaló: az újszülöttek bőre). Hasonló példa: Mindenki kibírta az oltást, úgyhogy te is el fogod viselni.

Abban az esetben azonban szükséges kitenni a névmást a következő tagmondatban, ha megváltozik a mondat alanya. Ugyanis a névmás hiánya ilyenkor (sokszor megmosolyogtató) félreértéseket, zavaros mondatokat szülhet. Pl.: István nagyot dobott a labdával, de mégsem repült át a kerítésen. Mindenki tudja, hogy nem István repült át a kerítésen, de a mondat nyelvtanilag mégis ezt állítja. Helyesen: István nagyot dobott a labdával, de az mégsem repült át a kerítésen. Még egy hibás példa: A vércsere megmenti az újszülöttet, így ép, egészséges gyermekké fejlődhet. Helyesen: A vércsere megmenti az újszülöttet, aki így ép, egészséges gyermekké fejlődhet.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra