zebrano

2008. 02. 07.

Ebben kérném szíves segítségét: zebrano vagy zebránó?
Annyi kiderül a szövegkörnyezetből, hogy ez ez fafajta, ám az itthon fellelhető szótárak egyikéből sem lettem okosabb az írásmódot illetően.
Ha emlékeim nem csalnak, mindkét formában láttam már többször.
Révaiban ugyan találtam zebrafát, ám ettől igazán nem lettem okosabb.

A zebrano (kis kezdőbetűvel) egy fafajta neve. Részletes leírás a következő helyen olvasható: http://www.jafholz.hu/fileadmin/hu/Furnervideo/Furnerfajtak/Zebrano-zebrano.pdf.

A két írásmód gyakoriságát keresve a következő eredményt találtam az interneten: „zebrano” — 8 220, „zebránó” — 2 280 (magyar nyelvű) találat. (A második szóalakra való keresés esetében a valódi adat a 2 280-nak csupán csak törtrésze [kb. 6%-a], mert szinte kizárólag ékezet nélkül írt formákat „dobott ki” a program. — Az első 100 találatot végignézve mindössze 6 ékezetes írásmódot számoltam!)

A fentiekből is kitűnik, hogy a kérdéses szó nem annyira közkeletű a nyelvünkben (nem található egyik magyar nyelvű szótárban sem), hogy jövevényszóként tartsuk számon, és kiejtés szerint zebránónak írjuk. Következésképp idegen szónak számít (l. a helyesírási szabályzat 202. pontjának a) részét), tehát e szerint kell leírnunk. A javasolt írásmód a zebrano, ragozott alakjaiban a szó végén hosszú ó-val: zebranót, zebranók, zebranója, zebranóval — a capriccio [kapriccsó], quattrocento [kvatrocsentó] stb. szavak analógiájára.

Egyébként létezik Zebrano nevű étterem és koktélbár, van egy miskolci ZEBRANO Kft. nevű cég, illetve ilyen márkájú kerékpár is. Ebben az esetben a szó természetesen tulajdonnév, tehát a nagy kezdőbetűs írásmód a helyes.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra