jelentésváltozás

2008. 03. 03.

Felmerült egy munkahelyi vitában, hogy a tömör fa és az edzett üveg szavak esetleg egybe írandók. Pl.: tömörfa szekrény, illetve edzettüveg ablak. Melyik a helyes? Egybe, avagy külön kell őket írni? Az edzett üveg szerintem külön helyes az MHSz: 107.a. vagy 113. pontja, a tömör fa szintén külön az MHSz: 107.a. pontja miatt.

A kérdezett szókapcsolatok nem szerepelnek sem az akadémiai helyesírás szótárrészében, sem az Osiris Kiadó Helyesírás című kiadványában. Ám ez utóbbi közöl a kérdezettekhez hasonló szókapcsolatokat: edzett acél; tömör arany, tömör beton, tömör érc, de tömörfém, tömörgumi.
Valóban kérdéses az írásmódjuk, ahogy ön is ráérzett. Az ön által is említett szabálypontok (107. a és a 113.) szerint a minőségjelzős kapcsolatok tagjait rendszerint különírjuk egymástól, „csak néhány jelentésváltozáson átment kapcsolatot írunk egybe”. A jelentésváltozás végbementének eldöntése pedig nem feltétlenül csak nyelvi, hanem egyéb kompetenciákat is igényel.

Mivel a magyar elveiben különíró helyesírás (vagyis csak akkor írunk egybe két szóelemet, ha arra különös okunk van, pl. jelentésváltozás), nem róható meg a különírt forma.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra