hidratálókrém, revitalizáló krém

2008. 03. 12.

Milyen megfontolásból írjuk az egyiket egybe, a másikat külön: hidratálókrém, revitalizáló krém?
(Forrás: Osiris) Mindkettővel végzik az előtagbeli cselekvést, és mindkettőben egyforma mértékben végzi az utótag is, ha úgy akarom…
Esetleg csak arról van szó, hogy hat szótag fölött ilyen esetben is hajlunk a különírás felé? (Egy kb. 20-25 évvel ezelőtti helyesírási könyvecskében olvastam ilyet, azóta nem.)

Nagyon jó érzékkel észrevette a kétféle írásmód közötti ellentmondást. A folyamatos melléknévi igenévi előtagú szószerkezetek és összetételek szabálya az 1984-es 11. kiadásban jelent meg, de számos ellentmondás és probléma forrása. Nagy vita van róla a szakmában is, és a következő szabályzatban várható a finomítása.
Teljes mértékben igaza van Önnek: mindkét kifejezés azonos típusú. A kétféle írásmód egyedül abból adódhat, hogy a hidratálókrém már régebbi, megszokott, emiatt összeforrott kifejezés, a revitalizáló krém nyelvünkben újabb alakulat. Emellett befolyásolhatja valóban a hosszúság is, valamint a re- előtag, amely az összetétel felé mozdítja el — bár ennek felismerése nyelvünkben nem követelhető meg.
Az idézett szótagszabály ma is él, de csak a többszörös szóösszetételekre vonatkozik (138. pont).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra