Örs vezér tere, Örs vezér tér

2008. 03. 27.

Melyik a helyes: Örs vezér tere vagy Örs vezér tér?

Többször kérdezik irodánktól, hogy az Örs vezér terén vagy az Örs vezér téren van-e. A kérdést a Fővárosi Bíróság eldöntötte, mert a céget az Örs vezér térre (és nem terére) jegyezte be.
De a kérdés története érdekes. A budapesti helynévhasználatban ingadozik egyes utca- és térnevek használata. Egyes régies utca- és helynevek birtokos jelzős szerkezetben állnak: Nagy Lajos király útja, Örs vezér útja, ezek olykor rövidülést (a birtokos szerkezet megszűnését) mutatják. Különösen többes számú nevek után gyakoriak a birtokos jelzős szerkezetek: Hősök tere, Ferenciek tere, Magyar jakobinusok tere, Rózsák tere, ezek azonban nem rövidülnek.
Budapest teljes utcanévlexikona (Sprinter, é. n.) szerint a birtokos szerkezetek régebbi megnevezések. Korábban az Örs vezér tér neve Eörs vezér tere volt, ma Örs vezér tér. Más lexikonok és térképek felváltva használják az Örs vezér tér és az Örs vezér tere formát.
A nyelvművelő irodalom mindkét formát teljesen helyesnek tartja. A régibb, birtokos szerkezetű tere forma kapcsán ugyan megjegyzi, hogy -i képzővel való ellátása félreértést okozhat: Rózsák terei, Örs vezér terei (mintha több lenne belőle), ezért javasolja az Rózsák téri és az Örs vezér téri rövidebb formát.
Az Örs vezér tere birtokos forma talán a köznyelvi használatban egyszerűsödött Örs vezér tér formává, amelyet azóta a nyelvhasználat elfogadott, sőt a jelek szerint törvényesített.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra