Mi is volt az a békekölcsön? És a klottnadrág?

2008. 05. 28. nincs hozzászólás

Megjelent Burget Lajos „Retró szótár” című könyve a nosztalgia tudományos igényével.

Retró szótár 
Korfestő szavak a második világháborútól a rendszerváltásig – sajtóbemutató.
Farmotoros Ikarusz-busz is begördült a bemutatóra.

A szó az élet tükre. Minden kornak megvannak a jellegzetes szavai. A turbán, a dzsámi, a minaret, a janicsár a török kort idézik. Vannak a második világháborútól a rendszerváltásig tartó időszaknak is jellemző szavai. Az idősebbek emlékeznek még az orkánkabátra, a békekölcsönre, a fecske fürdőnadrágra, az ikertelefonra, a tantuszra és a társbérletre. A fiataloknak azonban már ismeretlenül és idegenül hangzanak ezek a szavak. Ezt felismerve a Tinta Könyvkiadó felkérésére Burget Lajos szerző 700 korfestő szót gyűjtött össze szótárába, ahol felidézi, bemutatja és magyarázza őket. Még sokan emlékeznek a következő járművekre: Csepel motorkerékpár, Dongó kerékpár, farmotoros Ikarusz. Sokan még talán hordták is az alábbi ruhákat: lódenkabát, orkánkabát, viharkabát, klottnadrág. Volt, akit szülei a következő csokiszelet valamelyikével lepett meg: Úttörőszelet, Újító, Inota, Űrhajós szelet, Mecsek kocka. A mai tévénézők közül is sokan nosztalgiával gondolnak vissza a következő TV-műsorokra: Táncdalfesztivál, Röpülj, páva!, Fekete – fehér, igen – nem, Riporter kerestetik. A szótárból a politika szavai sem hiányoznak: moszkovita, osztályellenség, funkcionárius, káder, tervgazdaság, hidegháború. Sokaknak fülében csengenek az egykori szlogenek: Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded! Nem kell papír, nem kell gyújtós, itt a TÜKER alágyújtós.

A Retró szótár értelmező részét névmutató, teljes körű tárgymutató és fogalomköri csoportosítás egészíti ki. Ajánljuk az idősebbeknek és a fiataloknak, hogy közösen idézzék fel a magyar történelem e korszakát.

A 2008. május 28-i könyvbemutatón az 1963-ban épült távolsági buszpályaudvar épületében működő Tranzit Caféban, Balázs Géza nyelvész és Tarján Tamás irodalomtörténész mutatatta be a friss kiadványt, a program idején a Bácskai Júlia Pszichoszínháza, Csákányi Eszter és Tamási Zoltán szórakoztatta a jelenlevőket. A bemutató idején retró kiállítás és az esemény fénypontjaként egy BKA 345 rendszámú Ikarusz 55 típusú farmotoros autóbusz érkezett az esemény helyszínére.

A könyv kapható a nagyobb könyvesboltokban és megrendelhető a kiadónál is:
TINTA Könyvkiadó, 1116 Budapest, Kondorosi út 17. Tel.: (1) 371 05 01,
e-mail: info@tintakiado.hu, honlap: www.tintakiado.hu

A szótár ára: 2490 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra