Az év szavai

2008. 06. 19. nincs hozzászólás

A Manyszi és a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport felhívása: várjuk 2008 legtalálóbb és legelcsépeltebb szavait!

Európában több országban hirdetnek pályázatot az év szavaira. A Plain English Campaign például gyűjti és megszavaztatja az év legsikerületlenebb angol kifejezéseit, és év végén kiosztja a citromdíjakat.

Németországban 1991-ben indította el egy nyelvész Az év legcsúnyább szava (Unwort des Jahres) mozgalmat, amelyet folyamatosan meghirdet a Német Nyelvi Egyesület (Verein für deutsche Sprache). Az év legcsúnyább szava mellett javaslatokat várnak Az év nyelvi pancsere (az anglicizmusokat fölöslegesen használó közéleti személyiség), valamint a Kivándorolt szavak (a németből más nyelvekbe átkerült szavak) témakörében is.

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda a nyelvkritikai szemlélet erősítése, az anyanyelvünk iránti figyelem felkeltése, anyanyelvi kultúránk fejlesztése céljából 2008-tól meghirdeti Az év szavai pályázatot. Két kategóriában lehet pályázni:

1. Az év legtalálóbb magyar szava

Ebben a kategóriában lehetőség szerint új, az adott évben a nyilvánosságban keletkezett vagy felbukkant, stilisztikailag kifejező szót vagy kifejezést várunk. Ez a szó lehet önálló magyar szó, de idegen szó magyarosítása is, esetleg szleng vagy nyelvjárási eredetű szó.

2. Az év anti-szava

Ebben a kategóriában a nyilvánosságban szereplő legelcsépeltebb, leglejáratottabb, esetleg semmitmondó szavakra, kifejezésekre várunk javaslatokat.

Mindkét kategóriára a javaslatokat – lehetőleg rövid magyarázattal – a következő címre kérjük beküldeni:

azevszava@e-nyelv.hu

A szavak nyelvészeti ellenőrzés után kikerülnek a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda honlapjára (www.manyszi.hu), ahol az egyes szavakra szavazni lehet. Az év szavait a közönségszavazatok alapján egy közéleti személyiségekből és nyelvészekből álló bírálóbizottság ítéli oda.

Az eredményhirdetés és Az év szavai beküldőinek díjazása minden év december közepén lesz. Az eseményről ugyancsak a www.manyszi.hu honlapról lehet tájékozódni.

Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport
Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra