(be-)regisztrál

2008. 06. 23.

Helyesen használom-e ill. helyes-e az a kifejezés, ha azt mondom: valahova, pl. egy internetes oldalra „beregisztrálok”?

Elég a „regisztrálok”: „Tegnap regisztráltam a Heti Világgazdaság hírlevelére”. A „be-” igekötő használata felesleges, mivel az ige igekötő nélkül is ugyanazt fejezi ki, mint igekötővel. Az igekötő felesleges használata előfordul magyar, idegen és jövevényszavakkal is: pl. elég az „értesítő” „kiértesítő” helyett és az „exportál” „kiexportál” helyett. Célszerű elkerülni az igekötők felesleges használatát, így egyben nyelvi gazdaságosságra is törekszünk.
Amennyiben hangsúlyozni akarjuk, hogy a cselekvő nem mi magunk vagyunk, használható a „regisztráltat” alak is: „Tegnap regisztráltattam magam a Heti Világgazdaság hírlevelére”. Ez azonban félreértésre adhat okot: mintha nem a szerverrel „regisztráltattam” volna magam, hanem egy másik személlyel (persze ez is lehetséges). Mindenesetre az, hogy ki regisztrál, nem azon múlik, hogy rakunk-e elé igekötőt vagy sem. A „regisztrál” alakot nyugodtan használhatja „fölíratkozik” értelemben, nem szükséges a „regisztráltat” alak használata.
A nyelvszokás valóban nagy úr. Kosztolányi Dezső például így írt erről: „Mi dönthet arról, hogy egy nyelvben mi a helyes és a mi a helytelen? Néha az ösztön, néha az ízlés, s néha — legtöbbször — a nyelvszokás.” A nyelvszokást azonban mi magunk is alakítjuk, így arra biztatjuk Önt, hogy a „regisztrál” alakot igekötő nélkül használja.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra