(be-)regisztrál

2008. 06. 23.

Helyesen használom-e ill. helyes-e az a kifejezés, ha azt mondom: valahova, pl. egy internetes oldalra “beregisztrálok”?

Elég a “regisztrálok”: “Tegnap regisztráltam a Heti Világgazdaság hírlevelére”. A “be-” igekötő használata felesleges, mivel az ige igekötő nélkül is ugyanazt fejezi ki, mint igekötővel. Az igekötő felesleges használata előfordul magyar, idegen és jövevényszavakkal is: pl. elég az “értesítő” “kiértesítő” helyett és az “exportál” “kiexportál” helyett. Célszerű elkerülni az igekötők felesleges használatát, így egyben nyelvi gazdaságosságra is törekszünk.
Amennyiben hangsúlyozni akarjuk, hogy a cselekvő nem mi magunk vagyunk, használható a “regisztráltat” alak is: “Tegnap regisztráltattam magam a Heti Világgazdaság hírlevelére”. Ez azonban félreértésre adhat okot: mintha nem a szerverrel “regisztráltattam” volna magam, hanem egy másik személlyel (persze ez is lehetséges). Mindenesetre az, hogy ki regisztrál, nem azon múlik, hogy rakunk-e elé igekötőt vagy sem. A “regisztrál” alakot nyugodtan használhatja “fölíratkozik” értelemben, nem szükséges a “regisztráltat” alak használata.
A nyelvszokás valóban nagy úr. Kosztolányi Dezső például így írt erről: “Mi dönthet arról, hogy egy nyelvben mi a helyes és a mi a helytelen? Néha az ösztön, néha az ízlés, s néha — legtöbbször — a nyelvszokás.” A nyelvszokást azonban mi magunk is alakítjuk, így arra biztatjuk Önt, hogy a “regisztrál” alakot igekötő nélkül használja.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra