Hajógyári-sziget

2008. 06. 25.

Hajógyári-sziget vagy Hajógyári sziget a helyes? Mindkettőt láttuk leírva és tanácstalanok vagyunk, mert a sziget utcaként is funkcionálhat, ezért elmaradhat a kötőjel.

A másik kérdésem: a bevásárlóközpont mintájára egybe írjuk a szórakoztatóközpontot, a bevásárlócentrumot és a szórakoztatócentrumot is?

A “Hajógyári-sziget” írásmódot javasoljuk, mert földrajzi névként ez a helyes és az 1995-ös Postai irányítószámok jegyzéke sem tart számon ilyen közterületet.

A másik kérdésre válaszolva: a 112. pont alapján az “-ó”, “-ő” képzős igenevet és jelzett szavát, amennyiben mind a kettő egyszerű szó és jelentés tekintetében összeforrtak (az igenév nem folyamatot, hanem valamire való képességet, rendeltetést fejez ki), egybeírjuk. A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket kellene különírni, de a jelen példákban egyszerű szavak összetételéről van szó, az egyszótagú igekötőt (“be-“) nem számítjuk külön összetételi tagnak. Így az összes példa egybeírandó: “bevásárlócentrum”, “szórakoztatócentrum”, “szórakoztatóközpont” (l. még “bevásárlótáska”, “bevásárlóturista”, “szórakoztatóipar” stb.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra