ellenőrző könyv, osztályozónapló, osztályozó értekezlet

2008. 06. 28.

Szeretném megkérdezni, hogyan írjuk a következő kifejezéseket – mindegyik az iskolában használatos.
– ellenőrzőkönyv, értékelőnapló, osztályozóív, osztályozónapló, osztályozóértekezlet, javítóvizsga, osztályozóvizsga, házivizsga
– azonosító szám, tájékoztató füzet.
Az ,,előre” pedig különírandó, ha időre vonatkozik, ugye? Tehát:
– előre hozott érettségi vizsga, előre hozott választások.

Az „ellenőrző könyv”, „osztályozónapló”, „osztályozó értekezlet”, „osztályozóvizsga” és „javítóvizsga” szavak a Magyar helyesírási szótár szójegyzékében is szerepelnek. A többi szó nem szerepel a különböző kiadványokban, így azokra szabályokat alkalmazunk, illetve analóg példákat keresünk. Ezek alapján: „értékelőnapló”, „osztályozóív”, „házi vizsga”, „azonosító szám”, „tájékoztató füzet”. Ahogy Ön is jelezte, egyrészt a 112. szabályt vesszük figyelembe, tehát ha az -ó, -ő végű előtag nem folyamatosságot fejez ki, hanem rendeltetést, akkor egybeírjuk a két tagot. Emellett azonban a szótagszámlálás szabályát is figyelembe vesszük (hat szótagig egybeírás). Továbbá az „azonosító kód” és a „házi feladat” analóg példái is irányt adnak.

A másik kérdésre válaszolva: igen, igaza van, az „előre”, amennyiben időt jelöl, valóban különírandó. Az Osiris által kiadott Helyesírás c. kiadványban a következő analóg példákat is megtaláljuk: „előre jelzett mérték”, „előre gyártott alkatrész”. Így helyes az „előre hozott érettségi vizsga” és az „előre hozott választások”.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra