programozhatófunkció-gomb; jelentéstömörítő összetételek

2008. 07. 18.

Mindig nagy dilemmám az egybe vagy külön. A következő szövegrész, amit egy fényképezőgép leírásában találtam, egy sűrített példa.
„A váz tetején a program tárcsa, az exponáló gomb, mellette a bekapcsoló gyűrű és két funkció gomb, a váz bal oldalán a vaku nyitó gomb és alatta az önkioldó gombja, ami egyben egy programozható funkció gomb is.”
Érzésre: a programtárcsa, a funkciógomb és a vakunyitó tűnik problémásnak. Az exponáló gomb és a bekapcsoló gyűrű rendben van. De mi az „igazság”?

A kérdezett szövegrész helyes írásmódja a következő: A váz tetején a programtárcsa, az exponálógomb, mellette a bekapcsológyűrű és két funkciógomb; a váz bal oldalán a vakunyitó gomb és alatta az önkioldó gombja, ami egyben egy programozhatófunkció-gomb is. A programtárcsa és a funkciógomb példák jelentéstömörítő szóösszetételek. Az exponálógomb, a bekapcsológyűrű és a vakunyitó gomb szóösszetételek írásmódját az ún. „1 + 1”, illetve az „1 + 2” szabály irányítja. Vagyis: ha a melléknévi igeneves szerkezet tagjai egyszerű szavak, akkor egybeírjuk a szerkezetet, ha viszont a tagok közül valamelyik összetétel, már csak a különírt forma a helyes. És végül: a programozhatófunkció-gomb szóösszetételt az ún. mozgószabály (a helyesírási szabályzat 139. szabálypontja) értelmében írjuk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra