törvényi szakaszok bekezdéseinek számozása

2008. 07. 18.

Államigazgatási területen dolgozom és állandóan felbukkanó probléma, hogy az egyes törvényi szakaszok (§) alá besorolt bekezdések hogyan írandók helyesen? Én magam a mellett szavazok, hogy a „(3.) bekezdés”-t számmal úgy írjuk le, hogy kitűnjön, ez egy sorszám, tehát pontot teszek közvetlenül a szám után, a zárójelen belül. Találkoztam már olyan megoldással is, hogy a pontot a zárójel után tették ki, de a törvénykönyvekben is az látható, hogy egyáltalán nem tesznek pontot a szám után, a zárójelen belül. Vajon miért? Valamiféle szokásjog alkapján? Vagy a zárójel eleve sugallja, hogy sorszámról van szó?
Ehhez kapcsolódóan a másik kérdésem az, hogy az egyes törvényi szakaszok címeit pld. a Btk-ban a a ” Csalás”-t szövegen- és mondaton belül nagybetűvel kell-e írni, mert, hogy a kódexben a besorolási helyén nagybetűvel van írva?

A jogi szaknyelvben a bekezdések sorszámozását a kialakult szokást követve így írjuk: (3) bekezdés. A mindennapi írásgyakorlatban azonban csak a 3. bekezdés írásforma fogadható el. A jogi nyelv zárójeles megoldásához leginkább az az írásmód hasonlítható, amikor a lapok számozását gondolatjelek közé tesszük.
A törvénykönyvek egyes szakaszainak címeit az egyedi címekhez hasonlóan írjuk, vagyis: a cím első elemét nagybetűvel, a többit pedig kicsivel. Az egyes szakaszok címeinek írásmódját — amennyiben egyértelműen címként utalunk rájuk — a szöveg további részében is megtartjuk.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra