Közkincs pályázat

2008. 07. 29.

Az OKM Közkincs elnevezéssel pályázati csomagot hozott létre. Az egyik kiírás ‘kerekasztal” névre hallgat. Azt célozza meg, hogy a kistérségek különböző intézményei fogjanak össze, adódjanak össze, és közös fejlesztési stratégiákat hozzanak létre, közös módszertant alakítsanak ki, közös pályázatokat nyújtsanak be stb. Az összes kérdés ezekkel kapcsolatos. Hogyan kell helyesen írni:
1. ‘közkincs pályázat’
2. ‘közkincs kerekasztal’
3. ‘közkincs kerekasztalok’

A Közkincs a tulajdonneveken belül leginkább a címnevekhez hasonló — az OKM egyik pályázatának a neve. Ha ezután szerepel a pályázat szó, az értelmezőnek minősül, így a címtől külön írandó, kisbetűvel: Közkincs pályázat.

A második kérdésre már nem egyértelmű a válasz. Nagyban függ a helyesírás ugyanis attól, hogy mit jelöl az adott elnevezés. Ha — ahogyan Ön is írja — egy hivatalos pályázati kiírás neve a Kerekasztal, ami a Közkincs pályázati csomagon belül van, akkor szintén címnévről van szó (nagy kezdőbetűvel írandó), és mivel valamilyen módon jelölni kellene, hogy egy nagyobb pályázati csomag kisebb egységéről, részéről van szó, én a kötőjeles írásmódot javaslom: Közkincs-Kerekasztal. Ha azonban egy olyan szerveződést jelöl a kerekasztal szó, amelyet az adott program által lehet megvalósítani, és amelyet a kistérségek különböző intézményei hozhatnak létre közös célok mentén, akkor a kerekasztalról mint általánosabb megnevezésről, vagyis köznévről van szó (kis kezdőbetűs). A helyes írásmód ebben az esetben: Közkincs-kerekasztal. Csak ez utóbbi formát lehet a többes szám jelével ellátni, így ennek csak egyféle helyes írásformája lehet: Közkincs-kerekasztalok.

Röviden összefoglalva: a pályázat vagy kiírás tulajdonnév: Kerekasztal, a létrehozott szerveződés pedig köznév: kerekasztal.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra