vesszőhasználat, azóta, egyéves

2008. 07. 29.

Kérdésem:

„Felsőfokú OKJ-s számítástechnikai végzettségem van, és középfokot meghaladó nyelvtudással rendelkezem angol nyelvből (középfokú, C típusú nyelvvizsgám van, és azóta is tanulom a nyelvet).”

Jó lesz ez így? (A vesszőkre és az azótára gondolok főként.)

A másik kérdés: Az álláshirdetésben így írták mint követelményt:

1 éves szakmai tapasztalat. Ha erről írok a kísérő levélben, különírjam, vagy egybe? Ugyanis a helyesírási szótáram az egyéves szót egybeírni javasolja. Jó így:

„Az egy éves kulturális intézményben szerzett szakmai tapasztalatom is megvan.”?

A kérdezett mondatban pár dolog javításra szorul. (1) A „Felsőfokú OKJ-s számítástechnikai végzettségem van” szövegrészben a felsőfokú szó után vesszőt kell tenni. Ennek oka, hogy a felsőfokú és az OKJ-s minőségjelző mellérendelő viszonyban van egymással. (2) A „középfokot meghaladó nyelvtudással rendelkezem angol nyelvből” részben helyesebb lenne — a terpeszkedő kifejezés elkerülése végett — a következőt írni: „középfokot meghaladó, angol nyelvtudással rendelkezem”.

A következő szövegrészben az azóta határozószó helyesen (egybe) van írva: „C típusú nyelvvizsgám van, és azóta is tanulom a nyelvet”. Megjegyzendő, hogy értelemzavaró lehet az, hogy nincs időpont az előző tagmondatban, amire az azóta szó utalhatna. Helyesebb lenne feltüntetni a nyelvvizsga megszerzésének időpontját. Pl.: „2007 júniusában szereztem C típusú nyelvvizsgát, és azóta is tanulom a nyelvet.”

Az egyéves — ha tehát a számot betűkkel írjuk — egybeírandó, ha viszont számmal jelöljük a számnévi összetétel első elemét, akkor a különírás a helyes (1 éves). Az erre vonatkozó szabályt A magyar helyesírás szabályainak 119. pontja taglalja.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra