Megkezdte internetes adását az Interlingva Rádió

2008. 08. 27. nincs hozzászólás

A rádió legfőbb ismertetőjele, hogy az interlingua nevű nemzetközi segédnyelven beszél.

A rádió adásait az alábbi honlapon kísérhetik figyelemmel: http://www.interlingua.com/radio 
 
Az első, mindössze 15 perces adás tartalmából:

| román zene az előző szerkesztők tiszteletére | az Interlingva Rádió bemutatkozása | mi az az interlingva? | interlingva hírek: 11. skandináv interlingva találkozó Linköping, Svédország | interjú: Kovács Péter Benkt Enqvisttel, a Svéd Interlingva Társaság alelnökével beszélget a skandináv interlingva találkozón.

Minden észrevételt szívesen fogad a szerkesztő, Kovács Péter: (radio ( a t ) interlingua.com)

Részlet a Wikipédia vonatkozó cikkéből:

Az interlingva nyelv (interlingvául: interlingua vagy interlingua de IALA) egy prototípus módszerrel szerkesztett naturalista mesterséges nyelv[1], melyet az International Auxiliary Language Association (Nemzetközi Segédnyelv Egyesület) készített Alexander Gottfried Gode von Aesch (1907 – 1970) vezetésével. A végleges változat – közel negyed évszázados munka után – 1951-ben készült el.

A nyelvet első olvasásra általában mindenki megérti, aki latin vagy valamilyen újlatin nyelven ért. A nyelv tervezésekor egy egyszerűen megtanulható nyelvtant[2] vegyítettek össze az indoeurópai nemzetközi szókinccsel[3]. Így egy több száz millió ember számára érthető nyelvet sikerült megalkotniuk.

1957-ben alakult meg az Union Mundial pro Interlingua (UMI – Interlingua Világszervezet). 1967-ben az International Standarding Organization (ISO – Nemzetközi Szabványügyi szervezet) elismerte, mint a nemzetközi terminológia számára alkalmas nyelvet. Rendszeresen jelennek meg folyóiratok, szakkönyvek és egyéb publikációk a nyelven. Beszélőinek számát néhány száz és néhány ezer közöttire becsülik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra