-e kérdőszócska

2008. 09. 24.

Én úgy tudom, hogy az a helyes mikor azt mondjuk, hogy ‘nem volt e már…’ és helytelen mikor úgy használjuk, hogy ‘nem e volt már…’.
De egy nógrádi csoporttársam viszont a ‘nem e…’ változatot használja és mikor kijavítottam, hogy ez így helytelen, azt mondta nem érdekli, mert ezt náluk így mondják. (palóc tájszó)

Tehát a kérdésem az, hogy ki jár közelebb az igazsághoz.

A köznyelvi norma szerint az -e kérdőpartikula (régi nyelvtanban kérdőszócska) a mondatban általában a főhangsúlyos részt és az állítmányt tartalmazó részhez, azaz többnyire az állítmányhoz csatlakozik. Nem normatív esetben a puszta főhangsúlyos elemhez kapcsolódik. (Magyar grammatika. Szerk.: Keszler Borbála. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó, 2000: 277.)
Az iskolában is tanított szabályt (nem volt-e) szokás (volt) helyes változatnak nevezni, az ettől eltérő változatot (nem-e volt) helytelennek.
A magyar nyelvterület nagy részén használják a nem normatív változatot, pl. a nyelvjárásokban, laza, fesztelen társalgásban. Kijavítás helyett inkább tudatosítani érdemes, hogy a két változat milyen körben fordul elő. Részletesebben foglalkozik ezzel Nádasdy Ádám Ízlések és szabályok. Írások nyelvről, nyelvészetről 1990-2002 című kötetének néhány cikke, illetve egy interneten elérhető cikk a http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/64.html) oldalon.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra