jól esik, túlsúlyingadozás

2008. 10. 10.

Több kérdéssel is fordulok Önökhöz.

Nagyon érdekelne egyrészt, hogy a „jól esik” kifejezést mikor írjuk egybe és mikor nem.

A következő kérdés a túlsúllyal kapcsolatos: jól tudom, hogy – tudom, hogy az összetétel kissé erőltetett – a túlsúlyingadozás szót egybe kell írni? Minden olyan összetett szó egybeírandó, amiben az ingadozás szó az összetétel második tagja – függően természetesen a szótagszámtól?

És egy harmadik, a példa a következő: „Nemcsak azért szeretnék elutazni, mert el kell intéznem valamit, hanem, mert találkozni akarok valakivel.” A kérdésem az lenne, hogy kell-e a vessző a hanem szó után ebben az esetben – utalva arra, hogy egy „azért” szó még beférne -, vagy nem? Ha meg is tudnák indokolni a választ, nagyon hálás lennék!

A negyedik pedig a következő kifejezések helyesírásának módja: sok minden, ez esetben, amikoris. Mikor kell őket egybe írni és mikor külön?

1. A jól esik jelentése pl.: szerencsésen esik vagy zuhog az eső. Egybeírva azonban ‘kellemes érzetet kelt’ értelemben használjuk.

2. A túlsúlyingadozás egybeírandó, és általában más, -ingadozás utótagú összetett szavak is (kivéve a 6 szótagszámot és a 3 tagot meghaladó összetett szavak esetében).

3. A hanem után is áll vessző, hiszen – ahogy Ön is írta – itt egy újabb összetett mondat következik. Ebből hiányzik az utalószó (azért), de a tagmondathatárt ez esetben is kell jelezni.

4. A sok minden, ez esetben, amikor is szavak mindig különírandók.

Továbbá felhívom szíves figyelmét, hogy az ingyenes nyelvi tanácsadás keretén belül egy kérdést áll módunkban megválaszolni. Egyéb esetben ajánlom figyelmébe a többi szolgáltatásunkat.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra