sakkegyesület, sakk-élménybeszámoló

2008. 10. 16.

Sakk oldalam nyitásakor futottam bele több olyan szókapcsolatba, aminek a helyesírására kíváncsi lennék. Valószínűsítem a kevés szótagból álló összetételeket egybe kell írni, tehát a sakkblog, sakkfórum, sakkverseny, sakkprogram, sakktorna szavakat. De a sakkvilágbajnokságban már nem voltam biztos, de úgy láttam majdnem mindenhol ezt is egybeírják. Erre mi az alkalmazandó szabály? Viszont a sakkegyesület szó, már minden formában előkerül. Jól gondolom, hogy ha egy adott egyesület neve, akkor lehet külön is XY Sakk Egyesület, de ha csak mondjuk felsorolom a sakkegyesületeket, akkor egybeírandó?
Nem tudom lehet-e új szavakat alkotni? Pl.: sakkérdekességek, sakkélmény-beszámoló? Ez utóbbi talán már erőltetett, de ha mégis létezne, jól írtam volna így?

A két, egyszerű közszóból alakult összetételeket egybeírjuk, tehát a sakkverseny, a sakkprogram stb. így helyesek. A többszörösen összetett szavak esetében, ha a szó több mint 6 szótagú, és minimum 3 tagból áll, kötőjellel írjuk (138. pont). Tehát a sakkvilágbajnokság még egy szó (a futball-világbajnokság már kötőjeles).
A „sakkegyesület” jelentéstömörítő szóösszetétel, ezért egybeírjuk (129. pont).
Természetesen lehet új szavakat alkotni. A többszörösen összetett szavakat a két fő összetételi tag határán tagoljuk, ezért inkább a sakk-élménybeszámoló formát javaslom.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra