Városi Kultúr-, Sportintézmény és Könyvtár

2008. 12. 03.

Egy intézmény nevének helyesírásával kapcsolatban kérném a véleményüket. Őszintén megvallva vitába keveredtem valakivel, ez ügy végére szeretnék pontot tenni. Ha nem nekem volt igazam, meg fogom őt követni, ha nekem, elégtételt kapok.
A lehetőségek:
Városi Kulturális Sportintézmény és Könyvtár,
Városi Kulturális- Sportintézmény és Könyvtár,
Városi Kulturális-, Sportintézmény és Könyvtár,
Városi Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár.

Én a 4. variációt választanám. Hasonlónak találom a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény nevét. Kötőjelet én csak abban az esetben alkalmaznék, ha a Kulturális Intézményt is egybe kellene írni. Az első lehetőséget pedig elvetném, mert a Kulturális abban az esetben jelzője lenne a Sportintézménynek. De úgy gondolom, nem az. Persze meglehet, hogy megfakultak már helyesírási ismereteim.

A „Kulturális Intézmény és Sportintézmény” összevonásából a „Kulturális és Sportintézmény” alakot kapjuk, ahol az első szó nem szóösszetétel része, hanem egy jelzős kapcsolatból a jelző, úgyhogy nem teszünk kötőjelet a végére. Az ezzel foglalkozó 262. c) pont alatt is megfigyelhető, hogy csak olyan esetekben kerül kötőjel az első tag végére, ha szóösszetételt képez a közös utótaggal: „gép- és gyorsíró” (a „gépíró” is egybeíródik), „tej-, zöldség- és gyümölcsfelhozatal” (a „tejfelhozatal” és a „gyümölcsfelhozatal” is egybeíródik).

Az utóbbi példa mutatja, hogy ha az „és” kötőszó csak később következik, olyankor vessző áll a megelőző tagok között (összhangban a 247. a) és d) ponttal). A „Kulturális Sportintézmény” alakot nem értelmezhetnénk másként, mint olyan sportintézményként, amely kulturális célokat tűz ki.

A kötőjelet azonban nem minden esetben tesszük ki egy közös utótag elmaradásakor, csak akkor, ha ez a közös elem szóösszetételként egybeíródna az adott szóval. A „Kulturális, Sportintézmény és Könyvtár” írásmód tehát esetleg furcsa lehet amiatt, hogy a közös utótag az első említéskor elmarad, miközben az előtagokat összekapcsoló kötőszó hátrébb csúszott, helyesírásilag azonban így indokolt.

Új intézmény létesítésekor, névadásakor érdemes figyelembe venni, hogy a létrejövő névalak minél jobban segítse az alkotó tagok viszonyának áttekintését. Többek közt ilyen formákat tudnék elképzelni:
Városi Kultúr-, Sportintézmény és Könyvtár
Városi Könyvtár, Kulturális és Sportintézmény vagy Városi Könyvtár, Kultúr- és Sportintézmény
Városi Kulturális Központ, Sportintézmény és Könyvtár
Városi Könyvtár, Kultúr- és Sportközpont
stb.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra