A kutya, aki megharapott.

2009. 01. 06.

Több kérdésem lenne, a következő szavak-fogalmak egyike sem található meg helyesírási szótárakban, s nem vagyok biztos benne, hogy megfelelő analógiát alkalmaznék.

– A KUTYA, „AKI” MEGHARAPOTT
(Évek óta javítom az „aki”-t „amely”-re, ennek ellenére mind gyakrabban és következetes alkalmazással találkozom az első formával. Értem a kutyatulajdonosok érzelmi kötődését a kedvencükhöz, mert „emberszámba” veszik. A kérdésem az, hogy egy kutyaviselkedéssel foglalkozó könyvben helyénvaló-e, ha egy (valamilyen-bármilyen) kutyára a vonatkozó névmás: aki.

– HARMADIK BIRODALOM
(A kezdőbetűk írásában vagyok bizonytalan. Például a HTSz. szerint a brit birodalom kis kezdőbetűs, ugyanakkor nagyon sok „birodalom” tagot tartalmazó földrajzi-történelmi név nagy kezdőbetűs: például Oszmán Birodalom stb. A „birodalom” milyen ismérve teszi a kezdőbetűt naggyá, illetve hagyja kicsinek?

– AZ ÁLLAMOKBA UTAZTAM
(Az ÁLLAMOK kezdőbetűjében vagyok bizonytalan. Például a kínai nagy falat végig kis kezdőbetűvel írjuk, holott régen megérdemelné a tulajdonnévi, nagy kezdőbetűs formát.)

„A kutya, aki megharapott.” mondatban az „aki” nem kifogásolható. Egyszerűen nyelvi változás: az „aki” használati köre napjainkban valamelyest kiterjedt. Az ember több ezer éves társára miért ne lehetne alkalmazni, ugyanakkor ezzel kifejeződik a gazdának a kutyája iránt érzett szeretete.
A „harmadik birodalom” nem szerepel a helyesírási szótárban. Valószínűleg azért kisbetűs, mert nem hivatalos elnevezés, hivatalosan Német Birodalom, ill. Hitler elnevezésével Nagynémet Birodalom. Az Oszmán Birodalom és a többi nagy kezdőbetűs birodalom viszont hivatalos elnevezés, a térképeken is így szerepel, és nyilván a diplomáciában, államközi szerződéseknek megfelelő iratokban is így használták.
Az Államok kezdőbetűje nagy, ha az Egyesült Államokat jelöli, a kínai nagy fal az érvényben lévő helyesírási szótár szerint kis kezdőbetűs.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra