Új nyelv-e a csetelés?

2009. 01. 09. 3 hozzászólás

OMG. THX. LOL. AFK. BTW. F2F. E betűkapcsolatok a legtöbb ember számára teljesen ismeretlenek, sokan viszont nap mint nap használják őket.

Az EurekAlert! online tudományos oldal egyik legutóbbi cikke szerint míg a fenti betűkapcsolatok a legtöbb harminc év feletti számára teljesen ismeretlenek, addig az információtechnológiában jártasaknak viszont egyértelmű a jelentésük: Ó, istenem! (OMG = Oh, my God). Köszönöm (Thx = Thanks). Hangosan nevet (LOL = laugh out loud). Nem vagyok a gépnél (AFK = away from keyboard). Mellesleg, egyébként (BTW = by the way). Személyesen (F2F = face to face).


A Kent State University (Ohio) kutatói, dr. Pamela Takayoshi és dr. Christina Haas szerint az internetes csevegés nem (csupán) helytelen nyelvtanhasználatot vagy hibák tömkelegét jelenti, hanem a formális angol nyelv egy külön változata, amely sajátos nyelvi eszközökkel rendelkezik. A két kutatónő egyetemi hallgatók csetszövegeit vizsgálta, olyan jellemzőket keresve, amelyek eltértek a standard írott angoltól. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nemstandard írott nyelvi tulajdonságok a csevegés nyelvének szokványos jellemzői. Az azonnali üzenetküldés nyelve informális, explicit, játékos, egyszerre rövidített és kifejtett, a forma helyett a jelentés és a tartalom helyett a társas kapcsolatok a hangsúlyosabbak.


A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a fiatalok által használt technológiai eszközök (mint a csevegőprogramok, a blogok és a közösségépítő oldalak) elsősorban az írásra alapoznak. Még a mobiltelefonon is lehet írni (sms-t többek között, de akár csetelhetünk is a mobilon). A Kent egyetem kutatócsoportja vizsgálatát a Facebook közösségépítő oldal szövegeire kívánja kiterjeszteni, azt felmérve, vajon vannak-e a népszerű weboldalnak és a csetes nyelvhasználatnak közös jellemzői.


(vá)

3 hozzászólás

#1 Bogeee 2009.01.14.11:32:53

Amúgy itt sok van: http://www.urbandictionary.com
De mint tudjuk, a kockanyelvnek vannak más jellegzetességei is a rövidítéseken kívül…régi jelenség az is, hogy kiejtés szerint írnak le szavakat (pl. luv ya). Mostanában olyan irányzat is van, hogy direkt felborítják a nyelv minél több szabályát, pl. a szavakban a betűk sorrendjét felcserélik, elvileg helytelen nyelvtani szerkezeteket használnak stb, és minél radikálisabb valaki, annál inkább büszke lehet a kreativitására..ugyanis az igazi kockák jellemzője a kreativitás, az egyéni stílus is.:)
Érdekes még a google hacker írás is..ezt tavaly tanultam meg a diákjaimtól..:) pl. 0074I0I< I<0I24N I<3IN1 (Utálok korán kelni.)
Na és az meg (szerintem) a nyelv abszurd értelmetlenségét tükrözi egy teljesen végletes módon, amikor hosszú beszélgetéseket folytatnak így:
tnlkj flghk astfg
kjr lkjkg
Ezeknek elvileg semmi értelme.. Izgalmas, nem?:)

#2 Barna Zita 2009.02.22.14:51:15

Üdvözlök minden kedves fórumolvasót!
Érdeklődéssel olvastam az Új nyelv-e a csetelés? című cikket. Nagyon érdekesnek találtam, és szerintem valóban kezd új nyelvvé válni a csetelés nyelve. Angolból átvett rövidítések, kifejezések sokaságával van tele egy ilyen beszélgetés; aki nem járatos az internetes beszélgetések világában, szinte nem is érti. Az emotikonok szerepe is megnőtt, sokszor mondatok, szavak helyett csak egy mosolygós vagy szomorú arcot írnak a fiatalok. Ez mind a felgyorsult világ következménye, hiszen azért alakult ez így, hogy meggyorsítsa a kommunikációt. Talán valóban új nyelv ez, de a mai kor gyermekei megértik, tenni ellene pedig nem lehet semmit.

#3 Juzek 2012.01.09.18:05:57

T. Balázs Géza! T. Fórumozók!
Hivatalos levél után, megköszönve a segítséget az alábbi üzenetet kaptam, a nevek és a címzettmegjelölése nélkül:
Tisztelt Uram!

„Most látom igen, köszönöm 😀 :)”

Nyugtassanak meg, hogy nem vagyok megvezetve.
Ha egy linket kaphatnék-mert tájékozatlan, trehány vagyok-, a neten használt kifejezések általam ismeretlen rövidített jelbeszédéről.
Köszönöm!
Juzek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra