Mi köze a pénzügyi válságnak a nyelvhez?

2009. 01. 10. nincs hozzászólás

Mi a közös a következő szavakban: pénzügyi válság, klímakatasztrófa, kancellárnő?

E kifejezéseket választották Németországban az utóbbi években az év szavává. A Gesellschaft für deutsche Sprache szerint a 2008-as év szava a pénzügyi válság (Finanzkrise) lett. Az év szavát a wiesbadeni német nyelvi egyesület határozza meg több mint harminc éve, 1977 óta. A szójelölésért felelős bizottság elsősorban a médiabeli előfordulások alapján választja ki az adott évre leginkább jellemző kifejezést. Tavaly a pénzügyi válság fordult elő leggyakrabban a német nyelvű nyomtatott és elektronikus sajtóban, és nem meglepő módon a második szó is a gazdasági krízishez kötődik (verzocken ~ ’elherdál, elpazarol’). A nyolcadik helyen a szintén ebből a témakörből származó, ’mentőcsomag’ jelentésű „mentőernyő” (Rettungsschirm) végzett.


2007-ben szintén egy jelentős társadalmi probléma került az első helyre: a klímakatasztrófa. Ebbe a szófelhőbe tartoznak a korábbi években választott kifejezések, mint a környezetvédelem (Umweltschutz), az erdőpusztulás (Waldsterben), az ózonlyuk (Ozonloch), a környezetvédelmi adó (Ökosteuer), fenntartható (nachhaltig). A Duden-honlap szerint 2007-ben a klímakatasztrófa szót „guglizók” közel négyszázezer találatot kaptak, és ez a szó uralta számos nyomtatott kiadvány címlapját is. Németországban a 2006-os év legnagyobb társadalmi eseménye a futball-világbajnokság volt − ennek megfelelően lett egy focis kifejezés az év szava. A magyarra szó szerint lefordíthatatlan Fanmeile összetett szó olyan közösségi teret jelent, ahol a futballrajongók nagy kivetítővásznakon követhetik a sporteseményeket. A kezdetben szükségmegoldásként létrejött tömeges focinézés időközben sajátos hangulatra tett szert, és egyre inkább népszerű lett.


Vajon mi lesz Magyarországon az év szava? Hamarosan Önök is szavazhatnak rá!Forrás és további információk a Duden honlapján.

(vá)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra