Obamánia, Obamama, Obaminátor

2009. 01. 21. 1 hozzászólás

Alig került hivatalába az USA 44. elnöke, máris szócsaládot alkotnak a nevéből létrejött új fogalmak. Az UrbanDictionary oldalon a nap szava is Obamához kapcsolódik.

A szlengszótárak 2.0-s változata abban különbözik a korábbi szótáraktól, hogy nem egy szerkesztő(bizottság) készíti elő és nem jelenik meg nyomtatott formában, hanem az interneten keresztül bármely felhasználó hozzáfűzheti az ily módon gyarapodó gyűjteményhez az általa ismert, szlenghez tartozó szavakat. Természetesen a megadott szavakat magyarázattal és példamondattal kell ellátni. 1999 óta több mint három és fél millió meghatározással gyarapodott az angol nyelvű online (szleng)szótár.

Az utóbbi napok leggyakrabban előforduló elemei az új amerikai elnök nevéből alkotott szavak. A mai nap szava az Obamama, amely Michelle Obamára, az új elnök feleségére, a First Ladyre utal, tegnap pedig többen az Obama-napra (Obama Day) hivatkozva hiányoztak az iskolából vagy munkahelyükről, hogy nyomon követhessék a beiktatással kapcsolatos eseményeket (Are you going to be in school on Jan 20th? No, I am taking an Obama Day.).

A kampány alatt az elnökjelöltnek drukkolók obamániásan szurkolhattak a favorizált politikusukért. Az Obamát ellenzők szerint az obamánia szónak negatív tartalma van: az ő értelmezésükben ez a neologizmus vakhitűséget jelent, azt a csalfa, vak reményt, hogy Barack Obama és kormánya egycsapásra megfékezi a gazdasági válságot, megszünteti a háborúkat és Amerikát jobb hellyé varázsolja. A kritikusok szerint az obamániások (obamániákusok) nem látnak tovább az orruknál, Amerikát szörnyű helynek tartják, és az egyetlen kiutat Obamában látják. Az ellenzők szerint az Amerikai Egyesült Államokon eluralkodott a ’katasztrófa, teljes fiaskó’ jelentésű obamanation, amely az abomination ’undor, utálat; vérfarkasszerű szörnyeteg’ szó hatására, három magánhangzó kicserélésével jött létre. Az Obama-ellenesek odáig mentek, hogy megalkották az Obama bin Laden nevet is. És hogy ki az, aki félelmetes retorikai képességeivel mindenkit legyőz politikai vitákban? Hát az Obaminator!

Az új ideál pedig: az obama-amerikai polgár (Obama-American), aki önmeghatározásában kizárólag amerikainak tartja magát, teljesen függetlenül bőrszínétől vagy etnikai hovatartozásától.

Az UrbanDictionary jelenleg közel 200, Barack Obama nevéhez köthető szót tart számon. Vajon mennyire nő ezeknek a száma 2013-ra?


(szki)

1 hozzászólás

#1 Nagy Levente 2009.01.21.15:21:34

🙂 Érdekes így együtt látni őket – szép gyűjtés! Az emberek tényleg szeretnek a közszereplők neveivel manipulálni, humoros, jól megragad és nagyon kifejező. Még a jelölésért folyó harc során, a szintén demokrata színekben indult Hillary Clintont pl. Billary-nek kezdték becézni, egyértelműen utalva arra, hogy férje áll mögötte (Bill), de arra is, hogy az elnökjelöltségre pályázónak nehéz lesz megszabadulnia a kettős szereptől (Bi-). (Lásd még: http://www.funnyandjokes.com/wp-content/uploads/2008/03/billary.jpg)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra