kellene ~ kéne

2009. 01. 22.

A minap merült fel ismerősök között az alábbi kérdés: Kellene vagy kéne? Helyes-e mind a kettő? Egy 1995-ben megjelent Akadémiai Kiadó által kiadott helyesírási szótárban így szerepel: kéne (=kellene).
Egy ismerősöm azt mondta, szerinte nem létezik a magyar nyelvben ez a szó: kéne, ő mindig a kellene szót használja.
Véleményem szerint, ha a szótárban benne szerepel, akkor ez is létezik és helyes, legfeljebb talán a „kellene” szebben hangzik, mint a „kéne”.?

A kéne a kellene feltételes módú igének a népies változata. Természetesen létező szó, de a használati köre szűkebb, mint a kellene igéé.
A Magyar Nemzeti Szövegtárban a kellene kb. hatvanezerszer fordul elő, arányosan a teljes magyar nyelvterületen (az öt regionális nyelvváltozatban: a magyarországiban, szlovákiaiban, kárpátaljaiban, erdélyiben, vajdaságiban), illetve az összes stílusrétegeben (személyes, sajtó, tudományos, hivatalos, szépirodalmi alkorpuszban). A kéne ritkább használata (kb. tizenkétezer előfordulás) az adatok szerint főként a magyarországi nyelvváltozat személyes és szépirodalmi alkorpuszára jellemző, minimális a tudományos nyelvben.
A népies, bizalmasabb vonása miatt (pl. mi kéne, ha vóna?) sokan kerülik a használatát még a személyes helyzetekben is.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra